Čanak: Danas je veliki dan - 25 godina LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 14. 07. 2015. | Komentara: 0

Čanak: Danas je veliki dan - 25 godina LSV

NOVI SAD - Danas je veliki dan - 25 godina Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ljudi koji su je osnovali nikada nisu bili članovi nijedne političke stranke do tada. I to je jedan od velikih kvaliteta Lige, koja se svojim neoficijalnim i nekonvencionalnim metodama borila i bori već 25 godina, izjavio je danas predsednik LSV Nenad Čanak.

LSV

Bez promena u programu

On je novinarima, uoči Svečane akademije koja se tim povodom održava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, rekao da Liga u tih 25 godina nije promenila ništa u svom programu. 

- Prva programska izjava koju smo imali na osnivačkoj skupštini LSV je bila to da ćemo se zalagati za antinacionalizam, antitotalitarizam i autonomiju Vojvodine, za ravnopravnost svih njenih građana bez obzira versku, nacionalnu, političku i zavičajnu pripadnost, za fizičku, imovinsku i pravnu sigurnost svih njenih građana. I to je osnova takva do danas. Veoma sam srećan što mogu da kažem da su se naši ideali, koji su nas povezali pre 25 godina, pokazali kao trajne vrednosti. Sud vremena smo izdržali ovih 25 godina. Za 25 godina koji slede ćemo videti - napomenuo je Čanak. 

Odgovarajući na pitanje novinara kada će Vojvodina biti autonomna, on je kazao da to ne zavisi samo od LSV, zato što je autonomija Vojvodine deo ukupnih promena unutar Republike Srbije. 

- Bez decentrlizacije Srbije i to decentralizacije koja u sebe neće unositi etnički kriterijum, nema ni istinske demokratizacije u Srbiji. I upravo zbog toga, mislim da će Ustav koji je pred nama, ako se sada krene u kampanju kako on treba da izgleda, moći da bude taj koji će biti ne samo kvalitetniji, bolji, nego i dugovečniji od svih do sada - naglasio je predsednik LSV.  

Nasrtaji na ideju autonomije su bili jaki

Upitan, da li očekuje da će u budućnosti biti sluha i političke volje kod koalicionih partnera Lige za autonomiju Vojvodine, pošto je nedavno rekao da to nije bio slučaj od 2000. godine, Čanak je odgovorio da je pitanje sluha i političke volje u jednoj velikoj meri vezano i za to koliko je sama ta ideja u Vojvodini  jaka. Kako je rekao, veliki deo ovih 25 godina ligaši su se trudili da ta ideja uopšte preživi, jer su nasrtaji na nju bili izuzetno jaki.

- Posle 2000. godine smo se ponadali da je došlo vreme za sledeću  fazu, ali to nije bio slučaj, jer su naši dojučeršnji koalicioni partneri koji su nas tapšali po ramenu kada smo se borili protiv nacional-socijalističkog režima, najedanput postali centralisti kao što je i on bio. Preuzeli su, umesto da ih menjaju, njegove instrumente upravljanja državom i njegov i model upravljanja državom. Mi smo, na žalost, potrošili mnogo vremena da se to prevaziđe. Danas, kada je biti Vojvođanin ili autonomaš više nego poželjno u nizu stranaka, kada naš program, barem neke delove, preuzima niz stranaka, trudeći se da na taj način dođe do glasova Vojvodine, jako me podsećaju na proces koji je doveo do toga da se u Republici Srbiji, od 250 poslanika u Skupštini Srbiji 249 otvoreno zalaže za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. To govori o tome da se vremena menjaju. Nadam se da to neće biti samo po pitanju EU, nego i autonomije Vojvodine - zaključio je predsednik LSV Nenad Čanak. 

(BILSV, 14.07.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook