Čanak: Demaskirana uloga ruskih tajnih službi u regionu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 13. 05. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Demaskirana uloga ruskih tajnih službi u regionu

PODGORICA - Prekid odnosa između Srbije i Crne Gore bio bi čist politički avanturizam, rekao je u intervjuu za Pobjedu lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je preneo CdM portal. On je istakao da je Beogradu sada potreban svaki prijatelj kojeg može da ima.

LSV

- Lično ne verujem da će doći do prekida odnosa između Srbije i Crne Gore, zaista to bi bio vrhunski politički avanturizam. Mislim da je vrlo dobro što se najzad prestalo gledati kroz prste za tako teška krivična dela kao što je pokušaj državnog udara. Sa druge strane, važno je da je demaskirana uloga ruskih tajnih službi. Treba biti svestan da je vekovno prijateljstvo slovenskih naroda na jugu Balkana, naročito Crnogoraca, države Crne Gore, države Srbije i Srba prema Rusiji jedna istorijski kontinuirana stvar, ali to i dalje ne znači da postoji spremnost za podržavanje potpuno nelegitimnih i nelegalnih mešanja u unutrašnje stvari suverenih država kao što je Crna Gora - kazao je Čanak.

On se nada da će i ostale zemlje, ne samo južnog Balkana, reagovati na isti način protiv svakog spoljnog mešanja u unutrašnje stvari neke države.

- Mislim da je to važan i hrabar potez rukovodstva Crne Gore i mislim da je on izuzetno značajan. Ne mislim da će se odnosi između Srbije i Crne Gore posle ove presude nešto preterano kvariti, jer ovoga trenutka Srbiji treba svaki saveznik kojeg može da ima, a Crna Gora sigurno jeste - navodi Čanak.

On ne bi rekao da Andrija Mandić ima podršku vlasti Srbije.

- Činjenica je da postoji jedan trend u Srbiji trenutno da se pripadnici srpske nacionalne zajednice, da li dolaze iz BiH ili Crne Gore ili bilo koje druge države, primaju sa konceptom koji je vrlo sličan konceptu koji Mađarska sprovodi: to je otprilike da svako ko je po nacionalnosti Mađar može u Mađarskoj da traži svoje mesto, može da uzme državljanstvo i tako dalje - kazao je Čanak.

On ne misli da bi u političkom smislu Beograd zbog bilo koga nešto rušio ili raskidao sa Podgoricom.

- Tim pre što u trenucima kada je neophodno definitivno završiti sa napetostima koje postoje oko kosovskog pitanja u Srbiji Srbiji je potreban svaki prijatelj koji može da ima. Mislim da bi u ovom trenutku otvaranje fronta prema Crnoj Gori samo ohrabrilo ultradesničare i šoviniste u Srbiji da pokušaju da obnove politiku izolacionizma kakvu je sprovodio Slobodan Milošević. Mislim da ovoga trenutka to nije realno - zaključio je Čanak.
(SiZLSV, 13.05.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook