Čanak: Devedesete nas drže za noge

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Devedesete nas drže za noge

ZRENJANIN - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, održao je večeras radni sastanak sa članovima Gradskog odbora LSV Zrenjanin, na kojem je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji i predstojećim izborima.

Nenad Čanak

- Glavni akcenat je stavljen na antifašistički karakter Lige socijaldemokrata Vojvodine, i na fašističku opasnost koja se nadvila nad ovom zemljom. Ne treba zaboraviti da se možda na antifašizmu ne dobijaju izbori, ali treba zapamtiti da se od fašizma gubi glava. Liga će uvek biti, kao i do sada, u prvim redovima boraca protiv fašizma i ekstremizma, koji su, na žalost, sve prisutniji u Vojvodini i celoj Srbiji - ocenio je Čanak u izjavi novinarima posle sastanka. On je podsetio na činjenicu da je Vojvodina proglašena za nedovoljno razvijeni region u državi, što je, kako je naglasio, vrlo jasna posledica dugogodišnjeg centralizma i isisavanja novca i ovlašćenja iz AP Vojvodine. On je ocenio da će se bez uspostave suštinske autonomije, propast Vojvodine nastaviti sve bržim intenzitetom.

- I ekonomski problemi, kao najosetljivija tačka, su u ogromnoj meri posledica političke nestabilnosti u kojoj živimo. Jer, zemlja koja nije imala lustraciju i nije napravila rez sa prošlošću, ne može da se okrene budućnosti. Nas, praktično za noge, drže devedesete, sa kojima nikad nismo raskrstili - zaključio je predsednik LSV.

- Ekstremisti kojih ovih dana vršljaju po zemlji, zbog kojih se otkazuju javni skupovi i koji pripremaju terorističke akcije, jer kada neko hoće da zapali glavni grad zato da bi se nasiljem na ulicama izborio za svoje političke ciljeve i svejedno je da li se on zove Al Kaida, Obraz, Naši, 1389 ili kako god, neosporno su teroristi i sa njima se obračunavaju nadležne službe u svakoj zemlji. Ali u ovoj zemlji očigledno postoji neko ko ih štiti - ocenio je Nenad Čanak. Predsednik LSV je osudio i pokušaje da se od spolja upravlja politikom Srbije.

- Najnoviji su bili, za mene nerazumljivi, pritisci iz Budimpešte i, naravno, permanentno potenciranje Ruske federacije kao ne znam kakve obećane zemlje, čiji ambasador iznosi nediplomatska mišljenja. To su stvari koje su nedopustive i ova zemlja mora ozbiljno da povede računa o tome. Mi se u Vojvodini suočavamo sa činjenicom da izbeglice iz Beograda neće da izađu iz nužnog smeštaja i baraka da bi se doselile u kuće koje su izgrađene na primer u Bašaidu. Jer šta da rade tamo kada nema ni posla ni perspektive? Onda je jasno da je beogradski centralizam počeo da metastazira do te mere da će onaj koji ne bude živeo u Beogradu biti sirotinja, a onaj ko se ne opredeli za neku od patriotskih grupacija, koje sam već naveo, doživeće da bude pretučen na ulici - podvukao je Nenad Čanak. On je na kraju ocenio da su sve ovo stvari koje će država morati da rešava u narednom periodu, jer, kako je rekao, u nestabilnoj državi nema stabilne ekonomije, što je nužan uslov da se Srbija pokrene sa mrtve tačke.

(BILSV, 19.10.2011.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook