Čanak: Garancije za Mladića - nema otklona od devedesetih

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Iz medija | Sreda, 06. 09. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Garancije za Mladića - nema otklona od devedesetih

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik parlamentarnog odbora za evropske integracije Nenad Čanak izjavio je u intervjuu agenciji Tanjug, da je očigledno da dinamika otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU ne zavisi samo od srpske strane, već i od evropskih partnera, a preneo je RTS.

LSV

- Imamo deset otvorenih poglavlja, za tri poglavlja su izrađene i dostavljene pregovaračke pozicije, devet je upućenih pisama predsedavajućeg sa merilima za otvaranje poglavlja, 11 je poziva da predamo pregovaračku poziciju – nemamo merila za otvaranje, jedan izveštaj sa skrininga je u postupku usvajanja u telima Saveta EU... - sumira Čanak i ističe da bi bio zadovoljan da je Srbija ušla u EU 2007. godine.

- Od Srbije zavisi kojom brzinom može da radi reforme u društvu i da otvara poglavlja. Ali, to ne znači da će istom brzinom dolaziti odgovori sa druge strane - kaže Čanak i ukazuje da će, kako budemo išli dalje, biti sve više problema.

- Dobra vest je da postoji neka vrsta džentlmenskog dogovora da se Hrvatska odnosi prema Srbiji kao Slovenija prema njima – da ne blokira ulazak u EU. A loša vest je da EU nije dovršen koncept i da mi svoje mesto moramo pronalaziti iznova - rekao je Čanak.
Na pitanje o mogućnosti da balkanske države – kandidati za članstvo zajedno uđu u EU, o čemu se u poslednje vreme spekuliuše, odgovara: "Ne znam da li ćemo svi zajedno da uđemo, ali, ako ne uđemo – onda ćemo svi zajedno da propadnemo".

U razgovoru o otvorenim političkim pitanjima u domaćoj javnosti, u osvrtu na poziv predsednika Srbije na unutrašnji dijalog o Kosovu, ponavlja da će se odazvati, jer, ističe, "ko god odbija razgovor, mora da da jasan odgovor šta je alternativa razgovoru".
- Ja sam politički bio aktivan i u vreme kada je predsednik države bio neko sa kim se nije moglo razgovarati, recimo Slobodan Milošević. I onda smo bili na ulicama, a njega su čuvali kordoni njegovih oružanih snaga. Tu nije mogli biti ni razgovora, ni dogovora. Znači, mora se razgovarati ili idemo na revolucionarne način funkcionisanja, da se organizuje ustanak, pa 'kome obojci, kome opanci', ali je problem u tome što nekako ne vidim da postoji baš neka ne znam kakva energija za ne znam kakvo ustančenje - kaže lider LSV-a.

"Kosovo treba da prizna Srbiju"


Podseća da je još u predsedničkoj kampanji vrlo jasno rekao da bi kao predsednik, ukoliko bi bio u poziciji da o tome govori, bio spreman da prihvati nezavisnost Kosova, a na pitanje da li će to predložiti Vučiću, čanak odgovara: "Ne. Ja sam rekao šta bih ja uradio".

S druge strane, ističe, i da Kosovo treba da "prizna" Srbiju, njene legitimne interese, investicije, te vlasničku strukturu nad javnim resursima i preduzećima".

Podseća, naime, da su razvijene republike i pokrajina Vojvodina decenijama kroz fond za nerazvijene republike i pokrajinu Kosovo finansirale neke stvari.

Objašnjavajući zašto bi bio spreman da prihvati nezavisnost južne pokrajine, Čanak kaže da se daleko više može uraditi diplomatskim putevima i kada postoje partnerski odnosi sa nekom zemljom, nego da se to ostavlja "parapolitičkim, paradiplomatskim i, na žalost, paravojnim koordinatama".

Pitanje statusa Kosova će, ukazuje, biti i glavni izazvov kada je reč o promeni Ustava, ne zato što je, kaže, to najvažnija stvar, već zato što je najzapaljivija retorička tema koju će mnogi pokušati da zloupotrebe.

Smatra, inače, da načelno postoji snaga da se sprovedu promene Ustava, ali nije siguran da postoji snaga da se naprave promene na bolje.

- Šta bi značile promene na bolje? Lako ćete ubediti prosečnog građanina u Srbiji da je bilo kakva ideja decentralizacije početak novih raspada, a teško ćete ga ubediti da je za loš život u Srbiji odgovorna centralizacija - kaže Čanak koji je u predsedničkoj kampanji govorio o tome da Ustav treba menjati upravo stoga što aktuelni "centralizuje Srbiju".

"Pitanje Vojvodine gurano pod tepih"

Na pitanje da li očekuje da će do kraja godine biti usvojen Zakon o finansiranju Vojvodine, Čanak podseća da se to nije desilo već deset godina i da sumnja da će "preko noći da se desi".

Misli da će pitanje Vojvodine i njene autonomije, njenog istorijskog prava na različitost itd, po svaku cenu biti gurano pod tepih, posebno od strane opozicije, koja se, napominje, smatra "pravom".

- Kako to da ta 'prava" opozicija nikako da se seti da je Vojvodina bila autonomna pokrajina, pre nego što je Srbija postojala. Trideset godina ranije je Vojvodina dobila autonomiju, nego što je Srbija postala međunarodno priznata država - kaže i navodi da je 1848. nastala Vojvodina, a 1878. Berlinskim kongresom definisana Srbija kao nezavisna država.

- Šta hoću da vam kažem? Ja se uopšte ne oslanjam na te istorijske stvari, zato što nit' je Srbija ono što je bila 1878, nit' je Vojvodina ono što je bila 1848. godine. Ali, kad stalno slušam ta trućanja o 'istorijskim granicama' i 'istorijskim teritorijama', o 'istorijskom pravu' i tako dalje, šta ćemo da radimo kad se stvarno pokrene pitanje istorije, pa pogledamo šta se stvarno u istoriji desilo, pa krenu priče o 'slavnim danima carstva Dušanovog', a zaboravi se da je za vreme Dušanovog carstva glavni grad Srbije bilo Skoplje, a Beograd se zvao Nandorfehervar i bio u Mađarskoj? - zapitao je lider LSV-a.

"Garancije za Mladića – znak da nema otklona od 90-tih"


Lider LSV-a Nenad Čanak smatra da Vlada Srbije ne treba sudu u Hagu da uputi zahtev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića, jer bi Srbija time pokazala da nije napravila otklon od politike devedesetih godina, čiji je Mladić bio "egzekutor".

- Davanjem garancija za Mladića bi se napravio ozbiljan moralni pad u regionu, a onda bi se postavilo pitanje kako bi i po kojoj osnovi Srbija mogla uopšte da spomene zločine nad Srbima i zločince u drugim državama, koje su učestvovale u ratovima - rekao je Čanak za Tanjug.

To bi, kaže, bilo isto kao kada je država svojevremeno plaćala milion dolara za čoveka, Miladina Kovačevića, koji je u tuči u kafani ubio ili bacio u komu nekog u Americi, što je bila budalaština.
 
- Takav kriminalac treba da odgovara za delo koje je počinio tamo gde ga je napravio - a isto, smatra Čanak, važi i za Ratka Mladića, prema kome, kako kaže, oseća kao i prema Radovanu Karadžiću, samo i isključivo najdublji prezir.

Ističe da je, lično, bio uveren da se Mladić živ neće dati u ruke Hagu.

- Zdravstveno stanje desetina hiljada mrtvih koji su ostali za njim (Mladićem), ne može ni da se poboljša, niti da se pogorša, ali bi se zdravstveno stanje njihovih rođaka i prijatelja jako pogoršalo kada bi čuli da je njihov 'ubica' neko iza koga staje država Srbija – zaključio je lider LSV-a.  

(BILSV, 06.09.2017)Saopštenja | Petak, 20. 07. 2018. | Komentara: 0

Mladi Vojvođani masovno odlaze iz zemlje. Kriva država!

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo upozorava javnost na katastrofalne posledice odlazaka građana Vovodine u zemlje inostranstva. Posebno teško stanje je u seoskim sredinama, ali u poslednje vreme je sve masovniji i odlazak ljudi iz gradskih sredina.
Saopštenja | Petak, 20. 07. 2018. | Komentara: 0

Vlast da štiti interes svojih građana, a ne ruske kompanije

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i Pokrajinsku vladu da javnosti saopšte dokle će NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom iz vojvođanskih oranica crpiti naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi i u kakvom su stanju nalazišta tih energenata u Vojvodini.
Saopštenja | Četvrtak, 19. 07. 2018. | Komentara: 0

Otezanje suđenja podsticaj za nove napade na antifašiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da na bilo koji način utiče na sudski proces i rad pravosuđa. Ipak, činjenica da ni jedanaest godina nije dovoljno za to da odgovorni za napad na kolonu antifašista 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu budu osuđeni, velika je mrlja na obrazu ove zemlje.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook