Čanak: Idem na inauguraciju, nećemo glasati za novu Vladu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 06. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Idem na inauguraciju, nećemo glasati za novu Vladu

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za televiziju N1 da će prisustvovati inauguraciji predsednika države. Kako je rekao, dobio je poziv, a osnovna pristojnost nalaže da se na takve pozive odgovori.

LSV

Čanak navodi da je reč o inauguraciji predsednika države, koji je, sviđalo se to nekome ili ne, dobio ubedljivom većinom izbore i ovo je, kaže, inauguracija volje većine građana Srbije.

- Ja sa tim ne moram da se saglasim, ali ne mogu da ne prihvatim – izjavio je Čanak.

Čanak sitiče da LSV sigurno neće glasati za Vladu Ane Brnabić i to iz nekoliko razloga.

- Prvi je to što je ona kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave doprinela u velikoj meri centralizaciji Srbije, tj. daljoj centralizaciji, da budem precizniji. Primeri su to što je najavila da će država zatvarati škole sa malim brojem učenika, zatim, Izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava dodatno je umanjen iznos dela prihoda od poreza na zarade koji ostaje lokalnim samoupravama - sve ovo ne doprinosi ravnomernom regionalnom razvoju. Ukoliko pokaže sluh za decentralizaciju, za ekonomske promene koje će oživeti Srbiju van grada Beograda - onda možemo razgovarati o nekoj podršci - rekao je Čanak.

On kaže da se u svom političkom životu naslušao ekspozea, a da posle 100 dana ostaje da se vidi šta će biti urađeno. Navodi da će LSV predložiti niz zakonskih predloga i da će lično zatražiti sastanak sa Anom Brnabić kako bi joj sve predočio.

- Mi ćemo pohvaliti ono što bude dobro, ali ćemo biti i najoštriji kritičari. Za sada Ana Brnabić nema našu podršku, ali to može da se promeni. Postoje mnoge stvari koje mogu da se urade odmah, kao što je osuda ometanja skupova na kojima se prikazuju filomovi koji prikazuju suživot na Kosovu. Mi smo došli u situaciju da zabranjena klerofašistička organizacija preuzima odgovornost za situaciju u Nišu, a da Ustavni sud ne reaguje. O tome se mora zauzeti makar nekakav politički stav. To što ga nema je prećutna podrška neformalnih centara moći, Ana Brnabić mora da se suoči sa tom stoglavom hidrom svih tih centara. Ako se sa njima sukobi, njen politički život neće biti dugotrajan - kaže Čanak.

Lider LSV smatra da buduća premijerka nema uticaj u vladajućoj stranci, ali ima kredibilitet funkcije upravo onoliko koliko sama bude toj funkciji dala kredibilitet. Kaže da će to zavisiti od njene autonomnosti - ako bude puka marioneta Vučića - to neće dati nikakve rezultate.

- Ja sam siguran da ona to neće biti, iz jednostavnog razloga, jer marioneta Aleksandra Vučića ne bi mogla da vodi Vladu, a ovu Vladu mora neko da vodi, inače će se sve rasuti u strah i pepeo. Verujem da će svojom stručnošću nametnuti kredibililet funkciji koju će obavljati, ali nam ostaje da vidimo u kom pravcu će ići njena vlada - zaključio je Čanak.

(BILSV, 23.06.2017)





Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook