Čanak: Ja sam najveći protivnik separatistima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 22. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ja sam najveći protivnik separatistima

BEOGRAD - List Politika objavio je danas tekst o incidentima na finalnoj utakmici fudbalskog Kupa Srbije između FKVojvodine i FK Partizan, tumačeći ih u svetlu sukoba na relaciji AP Vojvodina- centralna vlast u Beogradu, koji su se tih dana intenzivirali.

Komentarišući poređenje nepriznatog gola Vojvodine sa nadležnostima pokrajine, nedosuđeni penal sa sporom decentralizacijom države  i spekulacije da je Tomislav Karadžić pehar zapravo trebalo da preda Nenadu Čanku, jer je on pravi pobednik, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine istakao je za Politiku da se protivi teoriji da je on trebalo da primi pehar.

"Ja sam najveći protivnik separatističkih ideja u Vojvodini. Mogao je pehar da preda bilo kom fašisti, jer bilo kakva ideja o nezavisnoj državi Vojvodini, koja bi počela da se artikuliše u političkom i akcionom smislu, samo bi otvorila Pandorinu kutiju beskonačnih trzavica, nesigurnosti i nasilja i išlo u korist samo zagovornika čvrstorukaške centralističke politike. Kao iskreni autonomaš i antifašista se tome najiskrenije suprotstavljam već 20 godina " kaže Čanak, ali obećava da će svoj stari refren "čiji su naši novci" proširiti novim pitanjima: "čija je naša liga i čiji je naš fudbal".

Centralna Srbija prestigla Vojvodinu

Milka Puzigaća, direktorka agencije "Skan", ocenila je za Politiku da odnosi Beograda i Novog Sada nemaju nikakve veze sa dešavanjima na fudbalskim utakmicama, ali da je indikativno da se o pitanjima nadležnosti Vojvodine u javnosti može najviše čuti u nekim incidentnim situacijama. Ona podseća da je Vojvodina prešla put od jednog od najrazvijenijih delova Jugoslavije u vreme kad je imala znatno veće nadležnosti, do nerazvijenog dela Srbije.

"Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, Vojvodina je 2000. godine imala društveni proizvod po stanovniku od 50.059 dinara, što je bilo iznad proseka Srbije (40.711 dinara) i znatno više od proseka Centralne Srbije (37.493). Šta se desilo u međuvremenu? Donet je Omnibus zakon o prenosu dela nadležnosti, ali ne bez tenzija, organizovan je dvodnevni referendum za donošenje novog ustava, koji je većina građana Vojvodine bojkotovala, a da se niko ozbiljno posle toga nije pozabavio analizom zašto se to desilo " objašnjava Puzigaća.

"Epilog decenije je najslikovitije izražen kroz preliminarne pokazatelje Republičkog zavoda za statistiku za 2009. godinu, po kojima je BDP Vojvodine niži od proseka Srbije za 4,8 odsto, a čak 7 odsto ispod BDP centralne Srbije " dok je BDP Beograda skoro duplo veći od BDP Vojvodine " zaključila je Puzigaća.

Pristojna autonomija

Ekonomski analitičar Dimitrije Boarov smatra da bi tužna bila ta Srbija kojoj bi Vojvodina bila neprijatelj. " Vojvođani ne vide i nikada svoju budućnost nisu videli van Srbije. Ali Vojvodina kao jedna istorijska pokrajina, ne u formalnom smislu istorijska, već u suštinskom " kao ideja Vojvodine, povezana sa specifičnim ekonomskim interesima i specifičnim civilizacijskim interesima, u koje spada kultura življenja u nacionalnoj raznolikosti " podrazumeva pristojan autonomni status u Srbiji " kaže Boarov.

(BILSV, 22.05.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook