Čanak: LSV uvek za evropske integracije, a nikada za Srpski svet

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 07. 10. 2020. | Komentara: 0

Čanak: LSV uvek za evropske integracije, a nikada za Srpski svet

Novi Sad, 07. oktobar 2020 - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je da LSV sa SNS nikada neće ići u dublju političku saradnju, ali da će pozdraviti svaki potez vlasti koji vodi ka evropskim integracijama i ekonomskom napretku.

LSV

- Što se tiče političkog približavanja režimu, tu govora nema. Svaki potez vlasti pažljivo pratimo. Ako ide u pravcu evropskih integracija, ne možemo i nećemo biti protiv njega, nego ćemo ga pozdraviti. A ako je u pravcu izolacije Srbije i guranja u neke evroazijske kolonijalne interpretacije saradnje sa Putinovom administracijom, poznatoj po trovanju političkih neistomišljenika, to sigurno nećemo pozdraviti - istakao je Čanak.

- Dakle, svaki potez prema ekonomskom razvoju i dovođenju novih investicija ćemo pozdraviti, a svaki potez ka raspirivanju nacionalizma i stvaranju nekakve najnovije vizije „male velike“ Srbije pod nazivom „Srpski svet“ ćemo najoštrije osuđivati kao i do sada – dodao je.

Predsednik LSV ističe da je „vladajuća stranka preuzela određene i važne elemente programa LSV po pitanju evropskih integracija i dobrosusedske saradnje ne samo u regionu“. Činjenicu da je LSV u Novom Sadu i još par opština ušla u vlast sa SNS i SPS objašnjava „političkim pragmatizmom“ koji je u interesu građana. 

- Pragmatska saradnja komunalne koalicije na lokalnom nivou u pojedinim sredinama predstavljaju brigu za interes građana. Ne postoji etnički čist vodovod ili pravoslavno podobna kanalizacija. Bilo je čak i takvih pokušaja (osveštavanje novosadskog vodovoda organizovano od stane pokreta „Dinara-Drina-Dunav“) , ali je sa svim tim prekinuto upravo uključivanjem stručnog kadra LSV na lokalnim nivoima vlasti - kaže lider LSV, napominjući da će između SNS i LSV uvek postojati nepremostive razlike.

- Previše je zaostavšine radikalskih metoda da bismo mogli ići u neku dublju političku saradnju sa SNS. Mi nikada nismo glasali ni za jedan budžet ni u republičkoj, niti pokrajinskoj skupštini. Niti će to biti slučaj ubuduće, jer u skupštini nijedan mandatar vlade nije u svojim veoma opširnim ekspozeima spomenuo reč Vojvodina, a kamoli da se osvrnuo na smišljeno devastiranje nekada razvijene pokrajine, a sada nerazvijenog regiona unutar Republike Srbije, gde nijedna od 15 opština sa najvišim dohotkom po glavi stanovnika se ne nalazi na teritotiji Vojvodine - kaže Čanak. 

On je istakao da Liga 30 godina vodi „jednu te istu politiku, zasnovanu na jednim te istim koordinatama vrednosnih sistema, ljudskih prava, evropskih integracija i fizičke, imovinske i pravne sigurnosti svakoga građanina bez obzira na njegovu versku, nacionalnu ili zavičajnu pripadnost“ i da su to „nepromenljive stvari u delovanju stranke“.

- Upravo ta principijelnost LSV koja je nepromenjena 30 godina je ono što najviše smeta novopečenim „opozicionarima“ i „nosiocima opozicione misli“ u Srbiji, jer znaju da, osim svog matičnog broja, u svoju opozicionu biografiju nemaju šta da upišu - kaže Čanak, dodajući da se zbog „belolistićke, visokoplafonske „srbijankaturajlić“ opozicije nikada ništa promeniti neće“. On tvrdi da se LSV i on lično i dalje zalažu za lustraciju, ali i da bi trebalo pronaći krivca zbog čega ona nikada nije sprovedena.

- Uprkos našem insistiranju, do lustracije nije došlo. Sada bi bilo potrebno otvoriti pitanje krivice onih koji su to mogli da urade, a nisu, a u to spada jedan uticajan i veliki deo Demokratske stranke – kazao je on.

Zamerke da je znatno umekšao retoriku u eventalnom kritikovanju vlasti Čanak opravdava time da su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj razumeli samo „odgovore na ratnohuškačkom jeziku koji su i sami koristili“.

- U smislu pacifikacije društva i uljuđenijeg oblika političke komunikacije menja se i pristup ophođenja prema političkim protivnicima, koji su, nadam se, posle 5. oktobra počeli da postaju politički neistomišljenici, a ne neprijatelji. A ako hoćete ratnu retoriku u mirnodopskom vremenu imate Boška Obradovića - poručio je lider LSV.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook