Čanak: Nisam čuo sintagmu srpski genocid

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 27. 07. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Nisam čuo sintagmu srpski genocid

BEOGRAD / NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da to ne znači da su Srbi genocidan narod. On je gostujući u emisiji „Ćirilica“ istakao i da njega niko nikad, pa ni na turneji po zemljama regiona, koju je nedavno započeo i u okviru koje je posetio Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srebrenicu, niko nije optužio za srpski genocid. Kako je rekao, nikada nije ni čuo sintagmu „srpski genocid“ ili „genocid koji su Srbi počinili“.

LSV

- Nije tačno da su svi Srbi jedna zajendica koja se kolektivno na nešto primorava ili optužuje. Čim krenemo od toga da je etnicitet jednako politička pripadnost tog momenta smo na krivom putu. I ne mogu tako da razgovaram. To samo po sebi nameće zaključke koji nisu tačni. Prvo, nisu svi Srbi krompiri ili jaja pa da su svi isti. Ili nije čitava priča etnički zasnovana, a naročito pitanje ljudskog integriteta pojedinaca ove ili one etničke pripadnosti ili nacionalnosti ili vere. To je nešto što je potpuno individualno i nema nikakve veze sa etničkom ili verskom pripadnošću. Imamo problem zloupotrbe ovih užasnih događaja kroz koje smo prolazili devedesetih – istakao je Čanak.

On je rekao da je realnost da postoji Haški tribunal koji je u svojim presudama naveo da je u istočnoj Bosni, u Srebrenici, počinjen genocid. Srbija je, kako je naveo, donela rezoluciju u kojoj se poziva na presude Haškog tribunala.

- Za taj genocid nije optužena Srbija, srpski narod, nego vojska Republike Srpske. I to vojska na čijem čelu je bio Ratko Mladić, a predsednik je bio Radovan Karadžić. Dakle, u tom smislu nikakva kolektivna krivica, etnička ili kakva god ne postoji, niti je bilo ko u tim presudama navodi – kazao je lider LSV.

Na pitanje o zakonu Valentina Incka o zabrani negiranja genocida Nenad Čanak kaže da nijedan sud ne sudi po pravdi nego po pravu.

- Da li je nešto istina ili ne ne zavisi od toga koliko ljudi u to veruje, nego da li je istina ili ne. To što je Incko uradio su trebale da urade vlasti Bosne i Hercegovine – istakao je Čanak.

Zbog neprimerenog ponašanja drugog gosta u emisiji, lider LSV je napustio studio.

(SzILSV, 27.07.2021)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook