Čanak: Ovo je novi početak

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 11. 01. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Ovo je novi početak

ZRENJANIN – Aleksandre Vučiću, ovo što sada gledaš je novi početak, poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke. Čanak je na tribini Vojvođanskog fronta u Zrenjaninu rekao da je siguran da to neće biti „početak našeg kraja, već njihovog, jer smo mi jači, bolji i dokazali smo da imamo strpljenje, a kada strpljenja više nema, Vojvođani nemaju rezervni položaj. 
- Dakle, ovo je novi početak i upamti Aleksandre Vučiću ja sam Vojvođanin – poručio je Čanak, izrekavši delove i na kineskom jer, kako kaže, Vučić sada govori i kineski jezik.

LSV

Čije su naše pare?

Lider LSV je rekao i da posle 30 godina rada u politici svi znaju da nikome u Beogradu ne veruju. 

- Zašto su svi iz Beograda bili protiv autonomije? Zato što smo onda bili mi ti koji smo upravljali našim parama, a ne oni. Trideset godina ista priča, uvek nam je nesporazum na istoj strani, a to je mi hoćemo naše pare, a oni hoće naše pare i nikako da se dogovorimo čije su naše pare - kazao je Čanak.

On ističe da u Beogradu nikoga ne zanima koliko smrdi kafilerija u Zrenjaninu i kakvu vodu piju Zrenjaninci, „jer ih naši problemi ne interesuju, ne interesujemo ih mi“. Predstavnici Vojvođanskog fronta traže da se u Vojvodini odlučuje o vazduhu koji se u njoj diše, o vodi koja se u njoj pije, o zemlji iz koje treba da izraste hlebno žito. 

Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić je istakao da Vojvođani ne smeju dopustiti da 2020. godina bude još jedna od izgubljenih godina, ni sebi ni generacijama koje dolaze. 

- Važno je da se izborimo za suštinu i ono bez čega nema boljitka u Vojvodini, a to je zakonodavna, izvršna i sudska vlast, vojvođanska imovina, vojvođanski prihodi, vojvođanske institucije, to su prirodni i radom stvoreni resursi, sve ono što je bilo naše, a što su nam nasilno oduzeli. Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju – poručio je Odžić.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je rekao da su predstavnici hrvatske zajednice u Zrenjaninu integrisani u sve segmente društva i da DSHV i Vojvođanski front želi da to bude primer i za sve ostale lokalne sredine i državu. 

- Mi smo deo jedne političke grupacije koja međusobno deli gotovo identične političke vrednosti koje počivaju ono što je danas u osnovi Evropska unija – demokratija, moderna država koja je decentralizovana, vladavina prava koja pretpostavlja i poštovanje manjinskih prava, prava pripadnika manjinskih zajednica, decentralizovanu naročito u finansijskom smislu državu i kada su u pitanju lokalne samourpave i kada je u pitanju regionalni nivo vlasti kao što je APV i kada je u pitanju jedna odgovorna i posvećena razumevanju političkog aktivizma. Mi smo grupacija čijim predstavnicima je stalo do boljitka svih lokalnih zajednica, svih lokalnim samouprava, svih razina vlasti u Republici Srbiji – istakao je on.

Predsednik Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine Dragan Civrić čestitao je Zrenjanincima što su uspeli da odbrane ime grada, jer su, kako je rekao, na taj način odbranili ime jednog slavnog revolucionara, antifašiste. Prema njegovim rčeima, na antifašizmu postoji i Vojvodina i Vojvođanski front, mnoge stvari i mnogi ideali na koje smo zaboravili. 

- Vojvodina postoji vekovima, ima svoju kulturu, tradiciju, međuljudske odnose. Vojvođani nisu pripadnici nikakvog stada, Vojvođani su pre svega pojedinci, građani, komšije, pa tek onda Srbi, Hrvati, Mađari, Rusini, Crnogorci, Slovaci... pa tek onda pravoslavci, katolici, muslimani, ateisti... To moramo da znamo i to moramo da vratimo – istakao je on.

Civrić je naglasio da se ponosi time što je autonomaš, jer autonomaši vole Vojvodinu, a ne mrze Srbiju. 

- Vojvođanin nije nacionalnost, Vojvođanin je način života, vrednost, kultura, tradicija. To više ne dozvoljavamo da se urušava. Zato je bilo potrebno oformiti ovakvu, uslovno rečeno, koaliciju. 
Mi smo nova organizovana snaga koja više neće da ćuti i trpi – naglasio je.

Krajnje je vreme da kažemo da je bilo dosta

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš je napomenuo da je Vojvođanski front u Zrenjaninu ne samo ozbiljna opozicija nego i ozbiljan konkurent za preuzimanje vlasti u tom gradu. 

- Mislimo da je došlo krajnje vreme da kažemo da je bilo dosta, da više ne pristajemo na to da naš grad izgleda ovako, da više ne pristajemo i ne želimo da se stidimo kada pomenemo ime Zrenjanin i da želimo da živimo kvalitetnije i bolje, ne samo u gradu, nego i u svim mesnim zajednicama i svim naseljenim mestima, selima u našem Zrenjaninu – kazao je.

Naveo je da je za poslednjih 90 meseci, odnosno 7,5 godina koliko su SNS i SPS na vlasti u Zrenjaninu, učinjeno toliko gluposti koje se ne mogu ni nabrojati za 10 minuta, a kamoli o njima raspraviti. 

Kostreš je rekao da će Vojvođanski front, kada pobedi na izborima u Zrenjaninu, zatvoriti kafileriju jer neće dozvoliti da ona truje stanovnike Zrenjanina. Takođe, svi oni  koji nemaju ekološke elaborate, svi oni koji zagađuju vazduh, zemlju, vodu biće pod pritiskom, sankcijama buduće gradske uprave i neće dozvoliti da Zrenjanin izgleda ovako kako izgleda. 

Kao najveći problem u Zrenjaninu Kostreš je izdvojio nemanje pijaće vode, a gradska vlast je tokom 90 meseci osam puta obećavala rešenje tog problema, ali do rešenja nije došlo. 

- Sada su najavili da ako za tri meseca ne nađu rešenje, onda će gradska urpava da kaže no-no. Za tri meseca će biti izbori, nadaju se da će pobediti na izborima i da će ponovo taj problem moći da gurnu ispod tepiha. E, pa, gospodo, nećete pobediti i nećete gurnuti ovaj problem ispod tepiha. Mi ćemo pobediti i mi ćemo vas izvesti pred lice pravde i odgovaraćete za to što Zrenjanin nema pijaću vodu – naglasio je Kostreš. 

(SzILSV, 11.01.2020)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook