Čanak: Pakao devedesetih se može ponoviti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 20. 05. 2015. | Komentara: 0

Čanak: Pakao devedesetih se može ponoviti

SARAJEVO – Meni je to neverovatno! Kao da neko svesno radi na tome da destabilizuje region i da napravi od svega toga jedan povratak u devedesete u najgorem smislu te reči, kaže u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik Skupštine Srbije Nenad Čanak analizirajući prilike u Srbiji i oštre reakcije u regionu na odluku Višeg suda u Beogradu da vrati točak istorije unatrag i rehabilituje četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Dragoljuba Dražu Mihailovića.

LSV

Zla namera

S Čankom smo razgovarali ne samo o "vaskrslom Draži" nego i o tome šta je skorija budućnost  Balkana može li biti gore od devedesetih?
– Imate sada u Srbiji pritisak da se hitno promene udžbenici istorije u školama, u kojima će biti izbrisana uloga Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu, gde će on odjedanput biti rehabilitovan i biti antifašistički borac. Istovremeno, stranka čiji sam član, već godinama predlaže da u udžbenike istorije u Srbiji bude unesen srebrenički masakr. Međutim, već se nekoliko vlada promenilo i niko na to nije odreagovao.
Jednostavno, vidi se da tu postoji ozbiljan nesporazum, čak ne ni nesporazum, nego postoji zla namera. Jer, vi ste u situaciji da u Srbiji nije bilo lustracije, kao ni drugde u regionu. A bez lustracije i jasnog odnosa prema onima koji su učestvovali u kreiranju pakla devedesetih, to jest njihovog udaljavanja s političke scene, s jedne strane, a s druge strane jasne osude ideologije koja je do toga dovela, mislim da je samo pitanje vremena kada će se to ponoviti.

Vi ste u vezi s rehabilitacijom Mihailovića tražili ostavku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Zašto?

- Stvar je tu vrlo jednostavna. Ovo prekrajanje istorijskih činjenica, relativizacija antifašističke borbe i podele koje nastaju i koje će nastati u zemlji i regionu, nedvosmisleno je izazvao Nikolić master Tomislav, jer je institutut predsednika Srbije,  predsednika svih građana, zloupotrebljen za pritisak na pravosuđe. S druge strane, punomoćnik predlagača rehabilitacije, čovek koji je tu odigrao ključnu ulogu i čak dao završnu reč u tom postupku je Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije.

Podsetiću vas da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov, koju je predsednik države odlikovao na Dan državnosti pre tri mjeseca, a koja je bila jedan od glavnih ideoga režima Slobodana Miloševića i mračnih devedesetih. Ona je predvodila Miloševićevu delegaciju koja je sa predstavnicima Franje Tuđmana dogovarala podelu BiH.

Nemojte zaboraviti: rehabilitacija Draže Mihailovića nešto je u čemu se Nikolić master Tomislav slaže sa svojim kumom Šešelj dr. Vojislavom. Nikolić je čovjek koji se nikada nije odrekao titule četničkog vojvode koju mu je isti taj Šešelj dodijelio 13. maja 1993. godine na Romaniji. Dvadeset dve godine i jedan dan kasnije, kada je Nikolić predsednik države, 14. maja 2015. rehabilitovan je Draža Mihailović.

Ali, u međuvremenu Nikolić kao antifašista odlazi na paradu u Moskvu?
- Činjenica da je uspeo tokom nekoliko dana otići u Moskvu kako bi prisustvovao paradi pobednika, vratiti se i odlikovati Fidela Kastra, dok je institut predsjednika Srbije koristio za rehabilitaciju Draže Mihailovića, pokazuje da je pokušao da zamaskira tragove. Ipak, oni su jasno vidljivi.
Čovjek koji je do sada imao razne skandale, počev od kupovine fakultetske diplome pa nadalje, rehabilitacijom Mihailovića, ali i aludiranjem na nacionalnu pripadnost pojedinih novinara u Srbiji čije mu izveštavanje očito smeta, pravi štetu koja će u velikoj mjeri nadživeti njegov mandat. Zato on mora pre biti smijenjen s mjesta predsednika Srbije ako Srbija misli da sledećih nekoliko godina ne bude generator krize na Balkanu.
A ta opasnost postoji, iz jednostavnog razloga što se ponavljaju priče koje smo imali prilike da slušamo  pre samo 25 godina. S druge strane, ko misli da će ekstremisti između sebe zaratiti, taj nije razumeo poruku devedesetih. Svi ekstremisti, ultranacionalisti, fašisti tih godina odlično su se razumeli. Njihov jedini nesporazum bio je veličina teritorija na kojima će vladati, ali princip ili model vladavine ili prihvatanje druge strane kao partnerske strane nisu im problem.
S obzirom na to da je ceo Balkan sistem spojenih sudova, svako mora da mete u svom  dvorištu da bismo sačuvali toliko teško i kroz toliko krvi stečeno primirje. Kao što posle Prvog svetskog rata nije bilo mira nego primirje na 20 godina, plašim se da odsustvo lustracije i jasnog definisanja ko je kriv i šta se desilo devedesetih, može značiti da je i ovde napravljeno samo primirje, a ne mir.

Okean krvi

Kako gledate na prilike u regiji u svetlu nedavnih događaja u Kumanovu, nakon napada u Zvorniku te kasnije neselektivnih hapšenja bošnjačkih povratnika u RS. Kazali ste da i Vi imate utisak da neko želi nestabilnost u regiji. Kako vidite Balkan danas? Američki mediji tvrde da su BiH i Makedoniji na ivici i da prijeti nasilje.
- Ja sam još prije više od 20 godina u knjizi "Ratovi tek dolaze" jednostavno opisao mehanizme funkcionisanja, proizvodnje ratova na Balkanu i oni se do u dlaku poklapaju sa svim scenarijima koje imamo. Nemojte zaboraviti, samo je pitan je vremena kada će jedna strana, bez obzira na to koja, reći: "Mi ovo nećemo da trpimo", te početi da se samoorganizuje. Toga smo se mogli nagledati od Knina, Pakraca i Plitvica, pa do Bosne, što je prouzrokovalo okean krvi.
Ništa tu nije novo, samo treba sada imati više mudrosti i snage nego devedesetih i odmah jasno prstom pokazati ko to radi i proizvodi. Jednostavno, ova četničko-kolaboracionistička struja koja ima ozbiljan udeo na vlasti - sva sreća da nema potpunu vlast, nego je oličena u tom Nikolić master Tomislavu i njegovim saučesnicima - mislim da ta struja pokušava sad brže-bolje, uz ekstremiste u redovima Srpske pravoslavne crkve da izvede što je moguće veću količinu ideološke potke iz koje će se sutra posejati zlo seme rata i razaranja. To je to.

Nove ratove?
- Ne verujem da je to nekome cilj, kada je reč o ozbiljnim političkim činiocima danas, ali nemojte zaboraviti da u Srbiji postoji jedna generacija nekažnjenih fašista, takozvanih ultradesničara koji su već zadojeni tim semenom. Pa jesenas smo imali paljenje i razbijanje pekara čiji su vlasnici albanske nacionalnosti. Vlast je tu - treba to reći - brzo i dobro reagovala. Tu mislim na vladu, policiju i tužilaštvo. Ali, ti napadi pokazali su upravo dejstvo tog semena zla o kojem vam govorim. Ovih dana ste imali priliku da vidite neke ljude koji mašu zastavama nekakve Novorusije u centru Beograda. Siguran sam da se i oni hrane istim semenom i da čekaju neki svoj trenutak. Dobra vest je da u Srbiji ima političara koji aktivno rade na tome da se ova zemlja promeni i jednom konačno i definitivno iskorači u evropsku porodicu i jednom izađe iz tog tamnog vilajeta. Upravo zbog tih napora i budućnosti Srbije i regiona, važno je i da EU što prije otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Ono što, međutim, postoji kao opasnost s kojom se Srbija suočava to je opasnost od prelivanja ratnih dejstava na teritoriju Srbije, a to će se desiti daljom destabilizacijom Makedonije, a i zločin urađen u Zvorniku će takođe imati svoj odjek u Srbiji na najgori mogući način. Prije ili kasnije vi ćete doći u poziciju da će ljudi u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, a vidim je kao celovitu, Crnoj Gori i Makedoniji sarađivati. Ili će se praviti da se to što je požar kod komšije njega ne tiče, dok i njegova kuća ne izgori. Antifašizam i antitotalitarizam moraju se baviti našom budućnošću vođeni poukama iz istorije. Zato bi antifašisti čitavog regiona morali zajednički da se suprotstave nesreći koja, prema svemu sudeći, dolazi, ne osvrćući se na budalasta etiketiranja ekstremista o nekakvom "neojugoslovenstvu".

Koliko vidim, prema Vama, ne piše nam se dobro. Mislili smo da od devedesetih ne može biti gore.
- Ja Vam ponavljam, kao što je Prvi svetski rat završen samo primirjem, isto tako su i ratovi devedesetih završeni primirjem, na vrlo sličan način. Imate situaciju gde se
rukovodstvo Rusije predvođeno Putinom ponaša agresivno prema svom okruženju, od Gruzije do Ukrajine, s potpuno istim obrazloženjima s kojima se Milošević angažovao od Knina do koridora. A svi znamo šta se dešavalo. Problem je samo što je Rusija nuklearna velesila i što sve agresivnije traži svoje mesto u podeli interesnih sfera na planeti i što se na nju ne može krenuti bombarderima NATO-a kada se iscrpe sva politička sredstva.

(BILSV, 20. 05. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook