Čanak: Rastužila me presuda Oriću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 09. 10. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Rastužila me presuda Oriću

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je veoma rastužen zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću. Gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, Čanak je ocenio da će se sada „na osnovu te presude, dići i kuka i motika na drugim stranama, a naročito među onima koji uživaju u okupljanju haških osuđenika, kao što je Aleksandar Vulin“.

LSV
 
U nastavku emisije, on je ponovio da je Ratko Mladić najobičnija kukavica.
- Jer da je on veliki patriota ili bi se ubio ili bi se predao i narod ne bi trpeo zbog njega. Umesto toga, Mladića su jurili 15 godina, a on se vukao iz mišje rupe do mišje rupe – zaključio je Čanak.
 
Prema njegovim rečima, heroj je Milan Tepić, čovek koji je položio oficirsku zakletvu, izvukao svoje vojnike i digao u vazduh poverena mu sredstva. Komentarišući činjenicu da je odmah nakon podizanja spomenika Tepiću otkazana poseta Vučića Zagrebu, lider LSV je rekao: „Ne vidim šta bi uopšte radio predsednik Srbije u Zagrebu dok stoji ploča „Za dom spremni“ u Jasenovcu“, a zatim skrenuo pažnju na detalj da je ta ploča i kada je skinuta, prebačena na kosturnicu partizana koji su oslobodili Jasenovac.
 
Nema paralele između Katalonije i Vojvodine
 
Čanak je naglasio i da se između Katalonije, Kosova, Krima, Vojvodine, Sandžaka, Republike Srpske ne može povlačiti paralela jer svaka od ovih tema ima svoj početak, svoj razvoj i imaće različit kraj. A na optužbe da on Vojvodini želi katalonski scenario, citirao je reči potpredsednika LSV Đorđa Stojšića: „Naravno da hoćemo katalonski scenario, da imamo para i svi živimo na moru.“
 
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovio je danas da je u Barselonu išao da bi video kako izgleda referendum kada ga organizuje jedna država Evropske unije, bez obzira na ishod tog izbora građana. Međutim, prema njegovim rečima, sad treba videti koji će potez Španija povući.
 
Čanak je ispričao da se on u životu vodi pravilom da sve što može ode i vidi, umesto da se obaveštava preko drugih. Tako je 29. juna 1991. godine otišao u Ljubljanu da vidi šta se tamo dešava i posetio ranjene vonike JNA u ljubljanskom Kliničkom centru. Kada se u Srbiju vratio sa spiskom ranjenih i informacijama za njihove roditelje, u listu „Politika“, tadašnjem omiljenom glasilu Slobodana Miloševića, objavljen je tekst pod naslovom „Autonomaš na noge separatistima“, a ubrzo su ga na ulici izvesne „patriote“ sačekale i pretukle bejzbol palicom.
 
Iz sličnog razloga je, kako kaže, otišao i u Kataloniju.
 
Nasilje na biračkim mestima
 
Prema njegovim rečima, nasilje koje je prikazano na televiziji, bilo je vidljivo isključivo na biračkim mestima, dok su građani mirno protestovali, bez ikakvih problema.
 
Dodao je i da se na protestima Katalonaca mogao videti i poneki građanin ogrnut španskom zastavom, kao i što je na antireferendumskim protestima  bilo katalonskih zastava, ali da među njima nije bilo sukoba. Čak, jer, kako je ispričao, na glasačkom mestu viđen mladić ogrnut španskom zastavom, koji je prilikom izlaska sa glasanja dobio aplauz.
 
Kada je u pitanju ishod referenduma, Čanak je rekao da sad španske vlasti moraju da povuku neki ozbiljan potez.
- Ako dozvole da se u parlamentu proglasi nezavisnost Katalonije, to onda znači da je to direktno prihvatanje pobune na delu teritorije i španska država je time demonstrirala svoju nesposobnost – naglasio je.
 
Velike „patriote“ se junačile u Beogradu
 
Podsećajući na sličnu situaciju kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Čanak je rekao da je tada u Skupštini Srbije izašao za govornicu i upitao da li ono što piše u Ustavu važi ili ne važi. Ukoliko važi, onda treba da pokrenu tenkove i odu u Prištinu, uhapse Hašima Tačija i sve one koji učestvuju u pobuni protiv teritorijalnog integriteta Srbije. Ako to ne mogu, onda znači da je to privremeno zaposednuta teritorija i tako se prema njoj treba ravnati.
 
- Nemojte ovde biti veliki junaci na rečima a onda ne preduzeti ništa, rekao sam tada. Svi ćute. Svi veliki „patrioti“ se pokrili ušima i ćute zato što niko neće da shvati šta to znači. Ustvari, oni odlično znaju šta to znači ali je lako junačiti se pred ljudima koji se ne bave time. Ali, šta ćeš da preduzmeš? Šta ti je cilj, ideja? Šta će se desiti? Hoćeš Kosovo? Bravo, uzmi Kosovo nazad i inkorporiraju društveni i državni sistem Srbije dva miliona ljudi koji neće da žive ovde. Kako ćeš tačno to da uradiš? E, nikako. I to je cela priča – kazao je Nenad Čanak.
  
- Daj ti da se kosovski organi bave time da li će biti isplaćene penzije, daj da se oni bave time kako će biti plaćeni učitelji, lekari, da vidimo kako će to sve da izgleda. Onda kad krenu socijalni nemiri, onda su njima pod prozorima i onda imaš tu decentralizaciju koja drži vodu i koja funkcioniše – rekao je Čanak, obrazlažući kako bi on pristupio tom pitanju.
 
 
 (BILSV, 09.10.2017)



Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook