Čanak: Sastanak o dugu prema Vojvodini u narednih mesec dana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 02. 07. 2015. | Komentara: 0

Čanak: Sastanak o dugu prema Vojvodini u narednih mesec dana

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Republike Srbije Nenad Čanak upitao je danas ministre Vlade Srbije kada će se dogoditi dogovoreni sastanak sa poslanicima LSV o dugovanju Vojvodini i zatražio da se to pitanje razreši u narednih mesec dana.

LSV
 
Srbija devet godina krši Ustav
 
Čanak je u delu sednice kada poslanici postavljaju pitanja Vladi, istakao da na sastanku koji je bio dogovoren sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, treba da se razjasni situacija oko dugovanja Republike Srbije AP Vojvodini, tj. njenoj administraciji, po osnovu neplaćanja sedam odsto u budžet APV.
 
Umesto ministra finansija, narodnom poslaniku LSV je odgovorio premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da "Republika Srbija ne duguje ni jedan jedini dinar Vojvodini, niti bilo kojem drugom delu svoje teritorije", a da će se u toku jula razgovarati o Zakonu o finansiranju i svemu drugom.
 
Replicirajući premijeru, Čanak je istakao da nije govorio o tome da država Srbija može da duguje sama sebi, ali da već devet godina, kada je u pitanju Vojvodina, krši sopstveni Ustav. To je, kako je naglasio, ono o čemu je trebalo da se razgovara na sastanku sa minsitrom finansija.
 
- Dakle, o tome se radi. Ne radi se o nekakvim dugovanjima Srbije, kao jedne zajednice, Vojvodini, kao drugoj zajednici - dodao je lider LSV. On je naglasio i da je potrebno da se ovo pitanje reši i predložio da se u narednih mesec dana stavi tačka na sve te nedoumice.
 
Vojvođani plaćaju struju
 
Komentarišući aplauz kojim su narodni poslanici pozdravili to što Albanci na jugu Srbije sada plaćaju struju, Nenad Čanak je rekao da bi onda trebale da se dese ovacije za Vojvođane, pošto oni plaćaju struju i ne dovode u pitanje da li električna energija treba uopšte da se plaća.
 
- Ne treba tapšati onome ko struju plaća, nego treba iseći struju onome ko ne plaća - kazao je on. Dodao je da treba pozdraviti kada neko promeni naviku, pa počne da plaća ono što nije plaćao.
 
- Ja bih rekao da je to zapisano i u starim knjigama - da je veća radost zbog jednog grešnika koji se pokajao, nego zbog 99 pravednika. Tim pre je moja radost veća što imam priliku da razgovaram sa Vama - istakao je Nenad Čanak obraćajući se premijeru.
 
Šta je sa lovostajem afričke grlice
 
Pošto u sali nije bilo nikog iz Ministarstva poljoprivrede, Nenad Čanak je konstatovao da nema kome da postavi pitanje oko lovostaja na afričku grlicu koji je donet 25. juna, čime je, kako je istakao, bez i jednog razloga onemogućeno da više od 400 lovnih turista dođe u Vojvodinu. On je objasnio da je u pitanju tranzitorna divljač koja se ne gnezdi kod nas, već samo preleće našu zemlju.
 
- Nit smo je hranili, nit smo joj šta radili, a onda dođu Italijani i ostave pare. To je suština priče i to je trebalo da se desi. Međutim, iz meni nepoznatog razloga, proglašen je lovostaj na afričku grlicu i mislim da je to potpuno stvar koju treba smatrati kao propust administracije - istakao je šef poslaničke grupe LSV.
 
Vučić je odgovorio da nije upoznat sa tim problemom, ali da će, ako je Čanak u pravu kad kaže da se tom odlukom ugrožava ekonomski napredak zemlje, a ne ugrožava se opstanak neke vrste, odluka o lovostaju biti promenjena.
 
Kada je u pitanju davanje zemlje u zakup strancima pre nego domaćem stanovništvu, Čanak je ocenio da je za to potrebna posebna sednica skupštine. Dodao je da je premijer u pravu kada kaže da je država treba sa državnom zemljom da radi ono što je najbolje u interesu građana, ali da ne bi trebalo zaboraviti da je deo državne zemlje imao stare vlasnike prema kojima nije urađena restitucija. Zbog toga bi, kako je naglasio, trebalo prvo uraditi restituciju.
 
Replicirajući premijeru, lider LSV je naglasio i da je paorima isplaćeno manje od jedne petine subvencija, pa bi bilo značajno da se dugovi pokriju. Vučić mu je odgovorio da su razgovori ministarke i predstavnika štrajkačkog odbora poljoprivredika u toku, jer je on prvo imao informaciju da je njima sve isplaćeno, nakon čega je stigla drugačija informacija.
 
- Ako je tačno da su isplaćene sve ove subvencije paorima, onda se izvinjavam što nemam dobre podatke. Ako nije tačno, onda ću se pridružiti paorima u protestu protiv ove vlade - zaključio je šef poslaničke grupe LSV u Narodnoj Skupštini.
 
(BILSV, 02.07.2015)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook