Čanak: Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 06. 10. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica

Zrenjanin, 06. oktobar 2018 - Ligaši i ligašice izabrali su danas Nenada Čanka za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Čanak je na XII Izbornom kongresu LSV izabran sa 242 glasa. U trci za predsednika bili su još i Branislav Bogaroški, Bojan Kostreš i Dejan Čapo.

LSV

Delegati i delegatkinje LSV izabrali su i novo rukovodstvo stranke. Novi članovi Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine su: Dragan Andrić, Milivoj Bešlin, Branislav Bogaroški, Dušan Jakovljev, Zdenko Kolar, Robert Kolar, Bojan Kostreš, Sandra Ristić, Nenad Čanak, Dejan Čapo i Saša Šućurović. 

Nakon izbora za predsedinika, Čanak je naveo da se nijedan datum iz istorije Vojvodine ne slavi, sem 1918. i pripajanja Vojvodine Srbiji. Kako je rekao, to je zato što je Vojvodina poslednji ratni plen koji je Srbija uspela da zadrži. 

- Iz tog čeličnog zagrljaja se neće lako izvući. Zato što nas i doživljavaju kao plen, a mi to nismo. Mi smo ljudi i hoćemo da nas tako tretiraju. Naš glas vredi isto koliko i glas juga. I ne može samo to što ne živimo u Beograd da bude razlog da naše reči se ne čuju, da se naši zahtevi ne poštuju i da se kaže pa šta hoćete, preglasali smo vas. Ima stvari o kojima se ne glasa. Vojvodina je jedna od tih stvari. Ne može se nasilno ukinuti istorijska autonomija Vojvodine koja je 30 godina starija od državnosti Republike Srbije. Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica. Živela Liga socijaldemokrata Vojvodine – naglasio je Čanak.

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je ranije popodne novinarima da je vojvođanska autonomija nešto za šta će se LSV boriti i izboriti i da će to uraditi u skladu sa Ustavom, zakonima i uz pomoć svih prijatelja, kako iz Evrope, tako i onih u Srbiji i Vojvodini.

- Očekujemo da će vrlo brzo početi razgovori oko zajedničkog delovanja svih vojvođanskih grupacija i političkih partija koje su zainteresovane za formiranje jedne vrste vojvođanskog fronta. To neće biti ni lako ni brzo, ali svima nama kojima je Vojvodina u srcu će to biti plan i mi ćemo to da uradimo. Novo rukovodstvo LSV će vrlo brzo da počne da se bori za interese građanki i građana Vojvodine i da pokažemo da ne postoje samo političke grupacije, političke partije koje razmatraju Srbiju na centralistički način, nego stavljaju Vojvodinu i vojvođansko pitanje u prvi plan – kazao je Kostreš.

Delegatkinjama i delegatima su se na Kongresu obratili i gosti iz Evropske slobodne alijanse (EFA), Istarskog demokratskog sabora  i  Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Potpredsednik EFA-e David Grosclaude je istakao da evropske integracije nisu samo poklon za Beograd, već da svi građani moraju imati koristi od toga, svi regioni moraju biti uključeni u ovaj projekat. EFA želi da Vojvodina ima centralnu ulogu u evropskim okvirima, da predstavlja primer teritorijalne kohezije na Balkanu, istakao je on. Grosclaude je svoj govor završio rečima, izgovorenim na srpskom jeziku: „Vojvodina je naša domovina, Vojvodina se voli“.

Siniša Žulić, predstavnik Istarskog demokratskog sabora i gradonačelnik grada Buzet je istakao da Vojvodinu i Istru u 20 godina saradnje povezuju iste stvari, bilo da se radi o multietičnosti, multikulturalnosti, o antifašizmu, o ideji regionalizma u visokocentralizovanim državama ili bilo da se radi o zajedničkom i jasnom putu evropskih integracija. 

Aleksandar Andrija Pejović, predsednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS i član Predsedništva Partije evropskih socijalista preneo je delegatkinjama i delegatima pozdrave Mila Đukanovića i želju da LSV nastavi i dodatno ojača svoj rad na izgradnji društva uspostavljenog na normama pravne države, tolerancije, antifašizma i verskog sekularizma, zasnovano na poštovanju ljudskih prava i borbi protiv svih oblika diskriminacije. Kako je rekao, to je upravo ono po čemu je LSV prepoznata ne samo u Vojvodini, nego i u regionu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine Događaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook