Čanak: Srbija ponovo postala zemlja rizika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 25. 05. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Srbija ponovo postala zemlja rizika

BEOGRAD – Na političkoj sceni Srbije na delu je svojevrsni politički svingeraj u kome se svako sa svakim dogovara kao da ne postoje ubeđenja i odgovornost, ocenio je lider Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu Tanjugu i poručio da se mora prekinuti sa "burazerskom politikom beogradske čaršije" koja je dovela do ukupne degradacije političkog sistema, vere u insitucije i nepoverenja građana u političke elite.

Nenad Čanak

Upravo takva politika u kombinaciji sa neraščišenom prošlošću i nelustiriranim pojedincima je na čelo Srbije i dovela čoveka čiji je "svaki kredibilitet više nego upitan", smatra Čanak.

Jasan politički obračun

Prema njegovim rečima, samo vlada koju bi činila koalicija okupljena oko Demokratske stranke sa Borisom Tadićem kao primijerom i koja bi krenula u jasan politički obračun sa svime što naprednjaci predstavljaju, ima šanse da nešto učini u situaciji u kojoj se Srbija našla nakon drugog kruga predsedničkih izbora.
– Samo takva vlada će, u slučaju da se zaista uhvati u koštac sa društvenim problemima, imati šanse da nešto učini, mada će ekonomska situacija do kraja godine i početkom iduće biti sve teža i teža, naročito u svetlu izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije – istakao je Čanak i dodao:
– Ukoliko se to, međutim, pretvori u nekakvu kohabitaciju sa Nikolićem, a ne u jasno raščišćavanje odnosa koje se do sada stalno izbegavalo, nastaviće se proces truljenja koji je Srbiju i doveo do ovoga što se danas dešava. Ako se taj proces nastavi, imaćemo orignalne fašiste i originalne desničare na sceni, a to onda bez velikih stresova neće moći da se završi – izričit je Čanak.

Evro divlja zbog rizika

Prema njegovim rečima, izbor Nikolića za predsednika Srbije nije dobar, jer je time najvidljiviji čovek Srbije postao "neko čiji je svaki kredibilitet upitan", a to se, kako je naglasio već odrazilo na kurs domaće valute.
– Već sada imamo divljanje evra zbog toga što je Srbija odjednom ponovo postala zemlja rizika. Isto je tako bilo i kada je Nikolić bio izabran za predsednika skuštine na dva dana i kada su preko noći podivljale akcije i kurs erva, a ovo će trajati mnogo duže – ukazao je Čanak i podvukao:
– Pitanje izbora Nikolića nije pitanje ukusa, već kursa evra!
Čanak zato kritikuje "politički svingeraj" i neopravdano dugo čuhatanje Demokratske stranke, u trenutku kada ta stranka, koja se, kako navodi, nametnula kao predvodinik demokratske provinijencije treba da preuzme odgovornost i donese odluke. Veliku koaliciju demokrata i naprednjaka, Čanak vidi kao unapred osuđenu na propast, ali i kao opasnu po celokupnu politički scenu Srbije, koja bi se, nakon brzog pada takve vlade, dodatno usitnila.
– To bi na prvu loptu izgledalo kao stabilizacija prilika u zemlji, a suštinski bi se pretvorilo u pogubni i potmuli sukob koji bi dalje cepao sve. Ta vlada bi se raspala u roku od godinu i po dana do dve i onda bi se išlo u nove izbore na kojima bi bilo sve teže i teže formirati većinu, jer bi i jedna i druga stranka izgubile i onda bi se pojavili novi partneri na poltiičkoj sceni – rekao je Čanak koji smatra da bi to sasvim sigurno bio period dugoročnije nestabilnosti. Čanak dodaje i da LSV sasvim sigurno neće učestvovati u toj koaliciji, a da će isti slučaj biti i sa većinom drugih stranaka, ne samo zato što nisu potrebne, već i zato što bi to značilo njihov moralni bankrot.

Nepoverenje građana u politički sistem

U osvrtu na izbore u Srbiji, Čanak ističe da njihova glavna pouka nisu rezultati koje su stranke ostvarile već nepoverenje, koje su građani iskazali u politički sistem. Građani su, kako naglašava, stekli utisak da se izbori održavaju isključivo zbog stranaka i da su one, nakon toga, potpuno odrođene od sistema, države, ljudi i problema, odnosno da žive u svom malom svetu korupcije i velikih poslova, dok običan narod tavori.
– Stvorio se privid da je bavljenje politikom ustvari bavljenje pi-arom, odnosima s medijima, slikanjem... a da, istovremeno, život teče nekim paralelnim tokom koji nema nikakve veze sa tim političarima pod reflektorima – naveo je Čanak. Prema njegovim rečima, upravo zbog toga je glavna pouka izbora da građanima više nije ni bitno ko je s druge strane.
– Odjednom se sve svelo na geslo „dosta više i tog Borisa, ajde da izabremo nekog drugog, samo da bude promena“, a to je potpuno budalasto, jer da je vaš privatni život u pitanju nikada ne biste rekli „ja bih sad nešto menjao, pa bilo kako“ – naglasio je Čanak i dodao da je upravo odvojenost realnog života i političkih stranaka na kraju krajeva dovela do toga da "čak ljudi, koji su vatreni LDP-ovci glasaju za Tomu Nikolića".
– Nikolić je kao predsednik Srbije najbolji pokazatelj dokle dovede taj budalasti, sterilni i jalovi inat kada ode u svoju ekstermu fazu. Eto to je sada to. Jeste li za to glasali? Sad najednom niko nije glasao. Odjednom svi tvrde „trebalo ih je kazniti, ali ne baš toliko“ previđajući time odgovornosti za sopstveni postupak – zaključio je Čanak.

Sindrom izneverene ljubavnice

Na pitanje šta se to dogodilo sa intelektulanom elitom na minulim izborima i zašto se ona distancirala i odmetnula od politike koju je ranijih godina otvoreno podržavala, Čanak je ocenio da se radi o sindromu poznatom kao "gnev izneverene ljubavnice".
– U taj tip intelektualnog poštenja koji se zasniva na dobrim ili lošim odnosima sa političkim elitama ne verujem. Lično mislim da je ovo bio u velikoj meri gnev izneverene ljubavnice, a ne principijelni intelektualni stav – istakao je Čanak i naglasio da bi "strašno voleo da vidi da ti intelektulano uvređeni sada stanu iza svojih dela i kažu da su upravo želeli ovo što se dogodilo".
– Jedini koji je to rekao stvarno je Vesna Pešić. Sada je treba ponovo pitati da li ona i dalje stoji iza toga da je bolje za Srbiju da predsednik bude Tomislav Nikolić ili Boris Tadić. To nije pitanje ukusa, već kursa evra–  ponovio je Čanak.

(BILSV, 25. 05. 2012.)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook