Čanak: Ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije doživjela historijski i ideološki poraz

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 20. 09. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije doživjela historijski i ideološki poraz

NOVI SAD - Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, jedan od najoštrijih kritičara srbijanske vlasti, rekao je da je prilično uvjeren da će u Srbiji doći do referenduma u vezi s Kosovom. U razgovoru za Klix.ba komentarisao je i političke odnose u BiH, a naročito politiku Milorada Dodika.

*u nastavku možete pročitati razgovor za ovaj bosanski portal u celosti i originalu

 LSV

- Osim Vučića niko ne zna kako bi trebalo da glasi referendumsko pitanje. A možda još ne zna ni on sam. Od tog referendumskog pitanja će zavisiti i pravac u kojem će ići proreferendumska kampanja. Također, moći će i mnogo bolje da se očita u kojem pravcu će ići politika prema Kosovu u budućnosti - rekao je Čanak u razgovoru za Klix.ba.

Ne vjerujem u promjenu granica


Upitana da li vlast Srbije uveliko radi na mijenjaju granica u kontekstu krize s Kosovom, Čanak je odgovorio da lično, misli da je riječ o 'sondiranju terena' za jednu takvu ideju.

- Granice na Balkanu su beskonačno osjetljiva stvar i, možda ne najpravednije, ali najjeftinije rješenje sigurno jeste ne mijenjati ih. U tom svjetlu bi možda dogovor Beograda i Prištine o korekciji granica i mogao kratkoročno pružiti neke rezultate, ali bi dugoročno sigurno bio zao primjer za praktično sve zemlje u okruženju. A s time se nije igrati. Tako da, u promjenu granica između Srbije i Kosova ne vjerujem naročito - rekao je Čanak za taj bosanski portal.

Prokomentirao je i nastupe predsjednika RS Milorada Dodika koji je u srbijanskom medijskom prostoru iznio tezu o razgraničenju unutar BiH.

- Samo potpunoj neznalici može da ne bude jasno da Dodik sebe vidi kao gubernatora na čelu najzapadnije ruske zemlje, Republike Srpske. Ekstremni nacionalisti, šovinisti, kao i dio SPC i vide Dodika kao nekakvog 'budućeg vođu ujedinjenog srpstva', s obzirom na to da velikosrpska hegemonistička ideja uvijek kao rukavica naliježe na gvozdenu ruku ruske imperijalne ideje - naglasio je Čanak.

On je istakao da tome sada treba dodati i Dodikovu kandidaturu za člana predsjedništva zemlje čiji opstanak smatra nemogućim i na čijem uništenju zdušno radi.

- A, ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije doživela svoj historijski i ideološki poraz i raskrinkavanje, uprkos brojnim i političkim i vojnim porazima koje je doživjela. I zato, kada Dodik bude bježao pred zasluženom kaznom, on će se sklanjati ili u vilu na Dedinju ili u daču u Moskvi, dok će oni koji ga danas naivno slijede ostati s posljedicama politike koja je još s Radovanom Karadžićem i njegovim satrapima pokazala svoje pravo lice i doživjela zasluženi kraj - istakao je Čanak.

Odluka o Srebrenici, anticivlizacijski čin

On je oštro reagirao i na odluku Vlade RS o poništenju izvještaja o Srebrenici.

- Taj potez je anticivilizacijski. Srebrenička tragedija je mogla biti, kroz njeno priznavanje i razumijevanje uzroka koji su do nje doveli, put reintegracije Bosne i Hercegovine. Umjesto toga je, jednim potezom pera, napravljeno vraćanje od dvadeset godina u prošlost. Zato i ne mislim da je riječ samo o predizbornoj računici, nego o još jednom pokušaju prepravljanja historije, kakvih je na ovim prostorima ionako previše - tvrdi Čanak.

Upita li su ga i kako to da retorika nikada nije bila u toj mjeri "ratna", iako u vlasti Srbije, jednako kao ni u vlasti BiH ne učestvuje toliko ratnih političara.

- Kada neko ne zna ša da radi u miru, on posegne za ratom. Sjetimo se samo riječi Slobodana Miloševića 'ako ne znamo da radimo, umijemo da se bijemo'. Prastara politikantska tehnika je da problem koji ne možete riješiti prikrijete većim problemom. I zato po čitavom Balkanu imate poluglasne opaske tipa 'ma pusti, samo da nije gore, bar nema rata'. Svi znamo da je Bosna i Hercegovina glavni fitilj balkanskog bureta baruta čije su eksplozije ne tako davno uništile stotine hiljada života i milione sudbina. I dokle god ta kolektivna frustracija postoji, pojavljivat će se neodgovorni političari koji će manipulišući time prikrivati svoju nesposobnost da rješavaju životna pitanja građana - zaključio je Čanak.

(BILSV, 20.09.2018)





Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook