Čanak: Tragedija devedesetih je počela 6. oktobra 1988.

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 06. 10. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Tragedija devedesetih je počela 6. oktobra 1988.

NOVI SAD – Šesti oktobar je trebalo da bude raskid sa sistemom kakav je bio u vreme Slobodana Miloševića i on je u sebi morao da podrazumeva ne samo zabranu SPS-a, JUL-a, SSJ i SRS-a i lustraciju njihovih rukovodstava, nego i jednu široku akciju denacifikacije Srbije, uz sistemske promene u samom uređenju društva – što je trebalo da znači decentralizaciju i jedan meki prelaz na tržišnu ekonomiju u punom smislu te reči, kaže Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i jedan od lidera DOS-a. 

LSV

Realizacija ovako shvaćenog „šestog oktobra“ zahtevala je duže vreme, priznaje Čanak u izjavi za Politiku, ali, kako dodaje, na sam 6. oktobar mogla je da bude raspuštena policija (i da potom budu primani jedan po jedan nazad oni koji su to zasluživali), mogle su da budu raspuštene tajne službe i da budu otvoreni dosijei.

- Mogli su da budu privedeni svi oni koji su učestvovali u proganjanju i zlostavljanju ljudi u opoziciji, kao i osumnjičeni za ubistva u toku devedesetih. Sve je to moglo da bude urađeno 6. oktobra. Ja sam tražio da se to uradi, a to nije urađeno zato što je Zoran Đinđić popustio pred pritiscima Koštunice i kruga oko njega, smatrajući da nije dovoljno snažan da se tako nešto uradi. A ja sam rekao – ako sada ne uradimo, nećemo uraditi nikada – kaže Čanak. 

Usput, dodaje on, Nirnbeški sud je počeo svoj rad svega pet meseci posle završetka Drugog svetskog rata i završio svoj rad u roku od nekoliko meseci. Drugim rečima, ako je Nirnbeški sud to mogao da uradi pet meseci posle završetka najveće tragedije u istoriji čovečanstva, ovde je sve to moglo da se uradi u toku oktobra 2000. godine. I to je, ističe Čanak, apsolutno bilo realno.

- Drugo, 6. oktobra je bilo, ali se to zaboravlja. To je jedan od najmračnijih datuma novije istorije ovih prostora – 6. oktobar 1988, kada je oboreno vojvođansko rukovostvo od strane Miloševića, i tog dana je suštinski razbijena SFRJ, uništen je njen ustavni poredak i počela je tragedija devedesetih. To je prvi 6. oktobar, a drugog nije bilo – zaključio je lider LSV.

 (SzILSV, 06.10.2019)



Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook