Čanak: Vlada je u velikoj meri ispunila svoj program

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 21. 12. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Vlada je u velikoj meri ispunila svoj program

NOVI SAD –  Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava Vladu Srbije jer ona ima jasan projekat koji je do sada u velikoj meri ispunjen - postignuta je liberalizacija viznog režima, najtraženiji haški optuženici našli su se u Tribunalu, a usvojeno je i gotovo 180 zakona iz evropske agende, ocenio je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nenad Canak

U intervjuu u emisiji „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine, Čanak je istakao i da je Vojvodina dobila pravo na imovinu što je, prema njegovim rečima izuzetno važno, jer sada postoji pravni okvir u kojem je borba za imovinu Pokrajine moguća.

– Nemojte zaboraviti da je i prilikom povraćaja imovine izvedeno to da se prvo konstatuje imovina, a to je jedan deo našeg strateškog programa vezanog za Vojvodinu – dodao je Čanak.

Vredi li uopšte rušiti vladu

Na pitanje da li najavama da neće rušiti Vladu Srbije, Liga zapravo slabi svoje pregovaračke pozicije, lider LSV je podsetio da je Liga socijaldemokrata Vojvodine srušila vladu Zorana Živkovića zbog toga što prilikom izbora za guvenera Narodne banke Kori Udovički nije želela da razgovara o tome da jedan od četiri viceguvernera bude iz Vojvodine, kako bi Vojvodina imala elementaran uvid u to šta se događa u Narodnoj banci.

– Mi smo se zbog toga bahatog odnosa povukli. Pala je vlada Zorana Živkovića u roku od nekoliko meseci, a mi smo došli u poziciju da onda pet godina imamo za predsednika vlade Koštunicu doktor Vojislava. Nisam siguran da je Kori Udovički vredela toliko da zbog nje pet godina imamo Koštunicu doktor Vojislava i celu ekipu koja je išla sa njim – istakao je Čanak. Dodao je da bi lako bilo srušiti i vladu Mirka Cvetkovića, jer ona od samog početka  ima svega 128 ili 129 poslanika na raspolaganju, ali da je pitanje šta je alternativa.

– Da li time što bi smo se junačili da ćemo srušiti vladu ne bi smo slali drugu poruku: Neka se pripremi Nikolić Tomislav, neka se pripremi Koštunica doktor Vojislav, Ilić magistar Velimir i svi oni koje smo videli kao ogromne štetočine u prošlom periodu, koji su napravili neopisive štete? Koji sada rade sve što je u njihovoj moći, uz punu podršku inostranog faktora, da dođu na vlast da bi Srbiju potpuno uništili – istakao je Nenad Čanak.

Trkamo se sa nakovnjem o vratu

Lider LSV je istakao da ni to što Srbija 9. decembra nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nije uticalo na njegov stav prema Vladi Srbije. Kako je naveo, veći uspeh od svetskog rekorda u plivanju jeste kada neko ima nakovanj oko vrata i sa njim uspeva da pliva i održi se na površini.

– Nakovanj oko vrata je kombinacija međunarodnog pritiska i unutrašnjih slabosti. Unutrašnje slabosti su, pre svega grupacije koje imaju  potrebu da Srbiju unište, jer u pitanju je uništenje Srbije kao nezavisne države. Na tome rade Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i još nekoliko manje značajnih grupacija. One to rade zbog toga da bi Srbija postala ruska provincija, kao što je Nikolić Tomislav u više navrata rekao, i da bi se suverenitet Srbije kao države jednostavno dokinuo – istakao je Čanak.

Država mora da garantuje bezbednost

Čanak je upozorio i da danas u državi postoji mnogo onih koji rade u državnim organima, a žele da uzdrmaju sistem, koji već trpi udarce.

– To je potpuno logična posledica odsustva lustracije o kojoj Liga socijaldemokrata Vojvodine govori, evo, već 11 godina – ukazao je Čanak. On je istakao i da je bezbednosna situacija u Novom Sadu više nego alarmantna, jer gradom haraju grupe maloletnih huligana koji deci prete noževima i otimaju im mobilne telefone i odeću. Zbog toga, rekao je Čanak, građani moraju sami da se obezbede, ako država ne može da im garantuje bezbednost i to, pre svega, podizanjem svesti o alarmantnoj bezbednosnoj situaciji i većom brigom građana jednih o drugima.

– Tu podrazumevam nešto što na zapadu odavno postoji - komšijski nadzor, briga o imovini i uopšte fizičkoj ugroženosti svojih komšija i preduzimanju mera u vezi toga – naveo je lider LSV Nenad Čanak.

(BILSV, 21. 12. 2011.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook