Čanak: Vlada odbila predlog Zakona o finansiranju Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Vlada odbila predlog Zakona o finansiranju Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je Vlada Srbije odbila predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju Vojvodine, koje je ta stranka podnela, a koji će se naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja Skupštine Srbije, prenela je televizija N1.

LSV

- Da li to znači da će dati svoje ili će nastaviti da krše Ustav sopstvene zemlje? Mi ćemo se i dalje boriti za interese Vojvodine, sve dok zakoni ne budu usvojeni - napisao je Čanak na Tviteru.

Čanak je juče izrazio zadovoljstvo što će se, na inicijativu te stranke, u Skupštini Srbije raspravljati o Rezoluciji o Vojvodini i o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i podsetio da su ta dva dokumenta jedini koji se tiču Vojvodine a o kojima će parlament raspravljati, nakon rasprave o omnibus zakonu o nadležnostima Vojvodine, s početka dvehiljaditih.

- Od tada se više nikada pitanje Vojvodine nije ni spomenulo u Skupštini Srbije kao tačka dnevnog reda - rekao je Čanak na konferenciji za novinare.

Predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju republičkoj skupštini podneli su, pored Čanka i poslanici LSV Olena Papuga i Nada Lazić. Čanak je podsetio da je Zakon o finansiranju Vojvodine morao biti usvojen još pre deset godina.

- I tih deset godina su deset godina kršenja Ustava, deset godina ignorisanja Ustava i deset godina u kojima Srbija, ako je po pravdi i pravu, ne bi mogla sebe da nazove ni u jednom trenutku pravnom državom - naveo je Čanak.

On je upitao "kako je moguće da su sva pitanja moguća, osim pitanja Vojvodine".

- I svi odgovori se nekako iznađu osim odgovora na to zbog čega je autonomija Vojvodine, koja je pogažena uličnim pučem 1988. godine, dodatno ograničena 1990. godine, pretvorena u sedam odsto budžeta Srbije po Ustavu iz 2006. godine - naveo je Čanak.

Predsednik LSV je ocenio da će, ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali sutrašnjoj sednici, to "pokazati njihov odnos prema Vojvodini, a ne prema aktuelnoj vlasti".

- Mi u LSV nemamo iluzije da bi aktuelni režim prihvatio Rezoluciju u ovakvom obliku kakav jeste ili ovakav zakon u kakvom je sad obliku predložen skupštini. Ali, to i dalje ne znači da se ne može argumentovati zašto to treba učiniti i zašto ti argumenti ne bi mogli da utiču na javno mnenje u dovoljnoj meri da u nekoj sutrašnjoj raspravi o istoj temi prevagne zdrav razum i Vojvodina dobije ono što joj istorijski pripada, a to je puna autonomija - naveo je Čanak.
(SzILSV, 19.03.2019)
Saopštenja | Nedelja, 21. 04. 2019. | Komentara: 0

Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je svaka vest o ekonomskom oporavku Srbije dobra, ali treba istaći da se najveći deo takvih novosti odnosi samo na teritoriju grada Beograda.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Ćutanje države hrabri Vojislava Šešelja

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je najava održavanja desetog Otažbinskog kongresa Srpske radikalne stranke, koji je najavljen za 4. maj u sremskom selu Hrtkovci, posledica izostanka reakcije vlasti na presudu Vojislavu Šešelju, koji je u Mehanizmu za međunarodnu krivične sudove u Hagu osuđen na deset godina zatvora.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2019. | Komentara: 0

Naprednjaci od Kikinde prave grad staraca

Nakon izbora za predsednika Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda, Miroslav Grujić za Kikindske govori o prvim koracima na čelu kikindskih ligaša. On je najavio više tribina, akcija i susreta sa građanima. Intervju prenosimo u celosti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook