Čanak: Vlast nema nijedan razlog da raspiše izbore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 23. 01. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Vlast nema nijedan razlog da raspiše izbore

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da ne veruje da će ovog proleća biti izbora, ali da je LSV spremna za njih, ukoliko budu raspisani. Gostujući u emisiji „Uz jutarnju kafu sa Marijanom“ na televiziji Naša, Čanak je rekao da vlast ovog trenutka nema nijedan razlog da raspiše izbore.

LSV

Sa Dverima samo na suprotnoj strani ulice i barikade

- Ovoga trenutka aktuelna vlast u Srbiji ima podršku Istoka i Zapada, gde ja ne kažem da ih vole ili da su oduševljeni sa njima, nego jednostavno su neko ko ispunjava dogovore i tu nema neke velike priče. S druge strane, nemate pritisak dovoljan u zemlji da bi se izazvali izbori. Ja ne kažem da ne postoji ogromna nepravda u zemlji, da ne postoji hiljadu problema koje bi trebalo rešiti, ali nijedan od tih problema se ne može rešiti danas izborima. Kad bi sad bili izbori, s jedne strane bi bila nekakva histerija, a sa druge partijska mašinerija vlasti kombinovana s državnim resursima. Tu opozicija nema nikakve šanse. Tim pre što ne možete pobediti režim koji jaše na nacionalnom sa više nacionalizma, režim koji ima centralističku politiku sa više centralizma, režim koji pokušava da iz hiljadu razloga napravi dogovor oko pacifikacije problema Kosova, time što ćete ih napadati sa „izdali ste Kosovo“, a od 1999. potpuno je jasno da Kosovo nije u državno-pravnom sistemu Srbije – naveo je Čanak.

On je istakao da ne zna sa kim će LSV izaći u koaliciji ukoliko izbori budu raspisani. Kako je rekao, na prethodnim parlamentarnim izborima Liga je bila u koaliciji sa SDS-om Borisa Tadića i LDP-om Čedomira Jovanovića, jer su to ljudi kojima veruje. Dodaje da će ostaviti da se vidi da li će ta koalicija biti i na narednim izborima, uz opasku da je pitanje da li bi oni hteli sa njim i LSV, jer Liga nije pristala na koketiranje sa ljotićevcima, Dverima i ostalima.

- Ja mogu da budem protiv ovog režima, kao što jesam, mogu da budem protiv politike SNS kao što jesam, iz razloga koje mogu sad taksativno da vam navedem... Ali neću podržati proteste u kojima se nalazi bilo ko ko se zalaže za rehabilitaciju ljotićevske ideologije. Tačka. To ne može. Mi sa Dverima možemo da se nađemo na istoj ulici samo kada imamo između sebe barikade. I kad smo s različitih strana. Sa iste strane sa Dverima to ne može da bude, to neće biti – napomenuo je Čanak.

Upitan da li je za bojkot izbora, Čanak je kazao da je on predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i da o takvim stvarima odluke donose stranački organi. Dodao je da bi se on zalagao da se proceni šta se može uraditi, jer stranke služe tome da idu na izbore, a ne da ne idu. Naglasio je i da nijedan bojkot izbora u Srbiji nije dobro prošao, a da su ulične demonstracije samo dva puta dale rezultat i oba puta kada su branjeni rezultati izbora. 

Narodu je svejedno da li ih tuče Aleksandar ili Boško

Govoreći o protestima „1od5miliona“, Čanak je istakao da je DOS 2000. godine bio jedan mali truli brodić koji je imao uragan u jedra koji je dolazio i sa Istoka, i sa Zapada, i iznutra i to je onda dovelo do promena u zemlji. Sadašnja opozicija, prema njegovim rečima, to nema, osim potpuno opravdanog nezadovoljstva jednog broja građana. On je upitao i zašto ni na jednom protestu nije postavljeno pitanje uplitanja crkve u državne poslove, njeno neplaćanje poreza. 

- Zašto? Zato što je to pokušaj da se ne zameramo crkvi, da mi pobedimo pa ćemo videti. A na čemu tačno mislite da menjate režim? Šta će Dveri i Stamatović? Oni će kao članovi Saveza za Srbiju da menjaju nešto u svemu tome? - naveo je Čanak. 

Kako je rekao, svi se žale na nemanje medijskog prostora, a ustvari misle samo na prostor u medijima sa nacionalnim frekvencijama. Kako kaže, oni žele samo da menjaju personal. 

- Jel se neko požalio od ovih velikih opozicionara što niko ko nije iz Beograda nema medijski prostor? Jel se požalio što su ukinute medijske kuće van Beograda? Jel se požalio što su zatrti lokalni mediji u celoj Srbiji? Nije. Zašto? Zato što ih ne interesuje. A što ih ne interesuje? Zato što je njima ideja da samo zamene ovo personalno. Jel se neko pobunio protiv toga što je 60% poslanika u Skupštini Srbije iz Beograda? Jel se protiv toga pobunio neko na ulici? Nije. Zato što ih ne interesuje. Kako vi onda očekujete da tu nešto uspe. Jer, sasvim je svejedno da li onaj ko te tuče iz Beograda se zove Aleksandar ili Boško ili ovako ili onako. Za one na kraju korbača je to sasvim svejedno – naglasio je.

Lider LSV je istakao da Srbija ima ozbiljan problem sa partokratijom, ali da on datira još iz doba komunizma i uvek je postojao od tada, samo je pitanje da li je on prisutan više ili manje. 

- Sve što je levo, demokratsko i antifašističko i nadnacionalno, građansko, proevropsko je saterano u mišju rupu, samleveno između toga u čijem ćete taboru da budete. Ili ćeš da budeš za ili ćeš da budeš protiv. A da pitaš šta je za i protiv, tog momenta si neprijatelj. I ovi što su za i ovi što su protiv – zaključio je lider LSV. 

(SZILSV, 23.01.2019)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook