Čanak: Vojvodini zasluženo mesto u evropskom ustavu Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 13. 09. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodini zasluženo mesto u evropskom ustavu Srbije

ŽABALJ – Sada je već svakome jasno da se mora doneti novi Ustav. Da u tom Ustavu Vojvodina mora dobiti svoje zasluženo mesto, po najvišim evropskim standardima i mesto koje su generacije pre nas za Vojvodinu izborile.

LSV

Mesto autonomne, građanske, slobodne, prosparitetne Vojvodine. Ako mi ligaši od toga ikada odustanemo, tu borbu nema ko da vodi – poručio je danas u Žablju lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Čanak je podsetio da su pre osam godina Vojislav Koštunica i njegovi saučesnici doneli Ustav za koji je Liga upozoravala da će doneti zlo i nepravdu, i sve ono što je i doneo. Podsetio je i da je tadašnji  predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš pozvao Vojvođane da ne glasaju za taj Ustav i da su se oni tome odazvali, zbog čega Ustav nije prošao u Vojvodini, iako ga Vojvođani, kao pošteni građani poštuju.

Ustav doneo nepravdu

- Od sutra počinjemo talase akcija kojima ćemo govoriti o Vojvodini, kojima ćemo govoriti o neophodnosti promene Ustava Srbije, dodao je on  u svom govoru okupljenima, pre tradicionalne šetnje 1000 vojvođanskih zastava.
Predsednik LSV je upitao one koji se prave da bi hteli da ispune Ligine programske ciljeve šta rade  u drugim strankama.
- Šta radite na drugim mestima, a niste sada ovde sa vojvođanskom zastavom u ruci? Pitam šta radite, osim da ometate da sve ono za šta se Liga zalaže 24 godine koliko postoji? Onemogućite, sprečite, opstruirate, da predlažete stvari samo zato da bi mogli da ih se odreknete – pitao je Čanak.
Čanak je ukazao da Srbija, ako misli da izađe iz ponora u kome se nalazi, mora da se suoči sama sa sobom i da  obešteti Vojvodinu za sve ono što joj je učinjeno u proteklom periodu.

Decenija nepoštovanja

Govoreći o vojvođanskoj zastavi, Čanak je podsetio da je pre deset godina u Skupština AP Vojvodine donela odluka o njoj, te da su ta zastava, kao i grb usvojen dve godine ranije, postali simboli građanske i slobodne Vojvodine. Dodao je da Srbija tih deset godina krši sopstveni Ustav.
 - Pre deset godina uspeli smo da čvrsto u ruku uzmemo i visoko podignemo ovu zastavu koja znači ravnopravnost svih koji žive u Vojvodini, koja znači slobodu, koja znači autonomiju. Deset godina ne možemo da se izborimo da se ispoštuje ta zastava. Deset godina ne možemo da se izborimo da Srbija poštuje svoj rođeni Ustav – istakao je Čanak.
Nakon govora predsednika LSV, ligaši su sa 1000 zastava prošetali centralnim ulicama Žablja.

(BILSV, 13. 09. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook