Četrnaest godina zastave Vojvodine! Neka se vijori!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2018. | Komentara: 0

Četrnaest godina zastave Vojvodine! Neka se vijori!

Novi Sad, 27. februar 2018 - Pre četrnaest godina, na današnji dan, 27. februara 2004, Skupština AP Vojvodine je usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine. 

lsv

Od tada, zastava Vojvodine odražava posebnosti i različitosti Vojvodine, na koje smo ponosni i po kojima je ona poznata i priznata kao evropska regija: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.
 
I, koliko god pokušavali u ovih četrnaest godina da je ospore oni kojima takva Vojvodina smeta, ta zastava je dobro i široko prihvaćena. Građanke i građani Vojvodine joj se raduju i žele da se vijori.
 
Uprkos protivljenju LSV, nova skupštinska većina je septembra 2016. godine nametnula rešenje koje nikada nije postojalo i usvojila i takozvane tradicionalne simbole, među kojima je i tradicionalna zastava. Istovremeno, doneta je odluka o paralelnom korišćenju i upotrebi postojeće zastave i grba APV i tradicionalne zastave i grba Vojvodine.
 
Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, primena zastave i tradicionalne zastave je izjednačena. Obe zastave ističu se istovremeno, sa zastavom Republike Srbije, a uvedena je i sankcija za ne primenjivanje odluke o korišćenju i isticanju simbola APV.
 
Međutim, činjenica je da u više vojvođanskih lokalnih samouprava zastave ili nisu istaknute, ili je istaknuta samo jedna. Mere koje pokrajinski sekretarijat za upravu i propise preduzima da kontroliše primenu skupštinske odluke su nedovoljne, mlake, kozmetičke i ukazuju na puko poštovanje forme.
 
Zahtevamo da pokrajinska vlast preuzme odgovornost za jednu od retkih ustavnih nadležnosti koje ima Vojvodina, da hitno sprovede sveobuhvatnu kontrolu i sankcioniše lokalne samouprave koje krše pokrajinsku skupštinsku odluku. 

Očekujemo da, bez obzira koja od zastave nedostaje, one hitno budu istaknute u svim mestima gde nedostaju.

Odnos prema vojvođanskoj zastavi je odnos prema vojvođanskim institucijama i nedopustivo je da on bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama ili lokalnim moćnicima.
 
mr Maja Sedlarević
pokrajinska poslanica i članica 
Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook