Cilj privatizacije medija je gašenje medija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 26. 06. 2015. | Komentara: 0

Cilj privatizacije medija je gašenje medija

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine neće podržati izmene Zakona o informisanju pre svega jer nije podržala ni usvajanje samog zakona, kao i zbog toga što smatra da je privatizacija medija namenjena samo tome da bi se mediji ugasili i da bi na tržištu ostali samo oni mediji koji odgovaraju državi, istakla je danas narodna poslanica LSV Olena Papuga.

LSV

Tokom rasprave izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, kojima je kao novi rok za privatizaciju medija u državnom vlasništvu predviđen 31. oktobar, Papuga je ukazala da su lokalni mediji ti koji prate život, kulturu, obrazovanje informisanje ljudi na određenom lokalu, a da njih ne interesuje toliko šta emituje državna televizija i da li je na Gazeli gužva ili se seku platani u Beogradu, već informacije sa terena sa kojih dolaze.
– Mislimo da će ova privatizacija stvarno dovesti do totalnog uništavanja lokalnih medija, do medija koji su dobro funkcionisali, koji imaju tradiciju – rekla je ona.

Ukidanje stečenih prava

Takođe, poslanica LSV je upozorila da će procesom privatizacije biti ugrožena stečena prava nacionalnih zajednica na informisanje na sopstvenom jeziku. Navela je primer Radija Kovačica koji uskoro proslavlja 50 godina postojanja i koji, kao i Televizije Kovačica, građane informiše na slovačkom, mađarskom, rumunskom i srpskom jeziku.
– 50 godina je mogao taj medij normalno da funkcioniše, da informiše građane na svojim jezicima o, ne samo lokalnim temama, već i o temama koje su od državnog značaja. A sada Radio Kovačicu i Televiziju Kovačica više niko neće da kupi zato što je nerentabilna, zato što ne može jednostavno da izađe na tržište – upozorila je ona.
Podsetila je da su opremanje te televizije 2004. godine finansijski pomogle mađarska, slovačka i rumunska vlada, kao i da je prošle godine premijer Aleksandar Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom o tome da će se na neki način spasiti Radio i Televizija Kovačica, dodajući da je sada očigledno od toga neće biti ništa. Papuga je ukazala i da su nacionalne zajednice na teritoriji AP Vojvodine u boljem položaju jer na Radio-televiziji Vojvodine postoje dnevnici, magazini i druge emisije na jezicima nacionalnih zajednica, ali da ne zna kako će se odvijati informisanje na jezicima nacionalnih zajednica koji žive u centralnoj Srbiji.

Mediji nisu NVO

– Informisanje na jezicima nacionalnih manjina je, na neki način, naš ulazak u Evropu. Time niko ne može u okruženju da se pohvali, time možemo da se pohvalimo samo mi. I ne znam zašto to bogatstvo, zašto to zlato rušimo time što ćemo privatizovati sve ono što je do sada dobro funkcionisalo. Nemoguće je da je za funkcionisanje lokalnih medija potreban toliki novac – navodi Papuga. Ona je ministra Ivana Tasovca pitala i kako misli da se projektno finansiraju programi na jezicima nacionalnih zajednica, ocenjujući to kao skroz pogrešno.
– Pa nisu to nevladine organizacije da mogu jedno vreme da se finansiraju, pa da posle čekaju neki projekat. Za tri meseca će stići sredstva, pa će program tri meseca da stoji, a posle će se pola godine, pošto su stigle pare od projekta, obavljati – rekla je Papuga dodajući da će Liga podneti neke amandmane, ali da za zakon svejedno neće glasati.
Na konstataciju ministra da u stvari mediji izbegavaju privatizaciju i odvajanje od državnog finansiranja, Papuga je rekla da je ona u kontaktima s nekim medijima saznala da koordinacija između lokalnih medija, ministarstva i Agencije za privatizaciju ne postoji.

(BILSV, 26. 06. 2015)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook