Čobanu: Seksualno vaspitanje u školama od septembra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 02. 2013. | Komentara: 0

Čobanu: Seksualno vaspitanje u školama od septembra

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Marinika Čobanu rekla je za današnji Blic da se na projektu o uvođenju oglednog predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju radi od prošlog septembra, a da su u priču uključeni ginekolozi, urolozi, psiholozi, dečji lekari.

Marinika Čobanu

Inicijator ideje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a po završetku školske godine biće podneta inicijativa Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije, kako bi predmet ušao u obrazovni sistem. Cilj je da mladi nauče da zaštite zdravlje, da se smanje neželjene trudnoće, abortusi i polno prenosive bolesti.

Učenici drugih razreda Karlovačke i Gimnazije "Isidora Sekulić" od septembra će, u okviru nastave, imati i izborni predmet iz seksualnog obrazovanja. Osim njih, ovaj ogledni predmet slušaće i đaci u Zrenjaninskoj gimnaziji i gimnazijama "Branko Radičević" u Staroj Pazovi i "Uroš Predić" u Pančevu, u ekonomsko-trgovinskim školama u Bečeju, Kikindi i Alibunaru, Srednjoj stručnoj školi "Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu i Školskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu.

- Nismo izabrali medicinske škole, jer oni o reproduktivnom zdravlju uče u školi, nego druge škole iz različitih gradova i opština i one u koje idu đaci iz manjih mesta - navodi Čobanu.

Istraživanja pokazuju da 10 odsto dečaka u srednjim školama misli da je abortus sredstvo kontracepcije, što dovoljno govori koliko su deca neinformisana. Osim toga, česte su neželjene trudnoće, ima abortusa i polno prenosivih bolesti među srednjoškolcima. Postoje brojne kampanje koje žene edukuju o reproduktivnom zdravlju, ali su dečaci i momci zaobiđeni.

- Da bi se uveo novi predmet, potrebna je izmena Zakona o obrazovanju, a za to nam je potrebna ozbiljno urađena studija. Obuka predavača će se obaviti u tri naredna meseca - objašnjava Marinika Čobanu.
 
(BILSV, 01.02.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook