Crkva ne treba da se bavi politikantstvom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 15. 01. 2012. | Komentara: 0

Crkva ne treba da se bavi politikantstvom

NOVI SAD – Komentarišući optužbe Eparhije bačke da će 70. godišnjica novosadske Racije biti obeležena sa dve odvojene komemoracije zbog sukoba Srpske pravoslavne crkve i vlasti Novog Sada, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže za današnji Dnevnik da je situacija zapravo drugačija.

Aleksandar Jovanovic

Kako je naveo, gradonačelnik Igor Pavličić mu je potvrdio da su predstavnici SPC, kao i proteklih godina, pozvani kako bi se dogovorili oko obeležavanja ovog događaja, ali da nije stigao nikakav odgovor.

– Strašno mi je da pomislim da postoji sukob i da Crkva razgovara na ovom nivou, u vezi sa jednim od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada, čije rane ni danas nisu zacelile. Nije ni mesto, ni tema da se vode sukobi i nesporazumi između Crkve i države, u ovom slučaju Grada. No, ovo nije prvi put da se to dešava i čudno mi je da Eparhija bačka, na čelu sa vladikom Irinejom, nije postavljala pitanje obeležavanja Racije kada su na vlasti bili oni koji su stvarali i podržavali ratove koje smo prošli i vodili politiku koja ne može da se uklopi ni u jedan vrednosni sistem – navodi Jovanović. Komemoraciju, objašnjava on, organizuje Gradsko veće i oni imaju svoj protokol, a na pitanje da li su tačna novinarska nezvanična saznanja da je poziv Eparhiji upućen u "pet do dvanaest", Jovanović odgovara:

– Čak i da je tako bilo, onda se iz opšte kulture i pristojnosti pošalje pismo i predlog da se sastanak organizuje u adekvatno vreme, a ne ovako. Ponavljam, ovo nije prvi put i to je jako loš izbor, ako je to istina. Ipak, podsetiću na to da je ovaj sukob iniciran 2002, kada je predsednik Skupštine APV bio Nenad Čanak. Vladika Irinej je tada javno rekao da neće biti zajedničkog obeležavanja dok je Čanak na čelu Skupštine APV, zato što je separatista i slično. To je politikanstvo, oni se ne smeju time baviti, već oproštajem, moralom, etikom, ljudima – ističe predsednik novosadskog parlamenta. Podsećajući da je racija pogodila ne samo pravoslavce, nego i druge vernike, pa i neverujuće različitih kultura, Jovanović smatra da se žrtve ne smeju razdvajati, niti "prebrajati kosti koje je Dunav odneo". Po njemu, država, u ovom slučaju Grad, moraju biti kišobran za ovaj i slične događaje.

– Grad i Pokrajina apsolutno moraju biti organizatori. U ime svih ostalih koji su brutalno stradali, nebitno je ko je na vlasti. Tu nema dileme ni razgovora! Kakvu poruku šaljemo dvema komemoracijama treba pitati Crkvu, jer ovo je sekularna država građana različitih veroispovesti. Potez Eparhije meni liči na svakodnevnu političku igru – zaključio je Jovanović. A na pitanje zašto Grad izlazi na Kej baš u subotu, Jovanović nam je odgovorio: "Moj protokol i služba se time ne bave. Razumem pitanje, ono je u redu, ali odgovor treba potražiti u Gradskom veću, koje organizuje komemoraciju". Takođe, on je odbacio optužbe na račun aktuelne gradske uprave po pitanju ukidanja odbora za obeležavanje Racije.

– Izvolite zvaničan dokument, Službeni list Grada Novog Sada! Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice novosadske Racije prestao je da postoji  29. januara 2005. U potpisu – gradonačelnik Maja Gojković. Čudno mi je zašto ovo pitanje Crkva nije povlačila naredne tri godine, kada je na čelu grada sedela ista ta Maja Gojković, sa radikalima, DSS-om i SPS-om. Zašto? Plašim se da je to politikanstvo – zaključio je Aleksandar Jovanović. Crkva je čak zamerila da je za Festival uličnih svirača izdvojeno više sredstava nego za komemoraciju Racije, a Jovanović kaže da je tako nešto suvišno komentarisati, jer bi to bilo isto „kao kada bismo rekli da je strašno što most na Dunavu košta više nego što smo izdvojili za crkve“.

– To su nemerljive stvari. Festival uličnih svirača, ako već o tome pričamo, traje nekoliko dana, uključuje više ljudi i veći je program. Mogu da razumem da Crkvi smetaju deca ispred Vladičanskog dvora, i mada ne podržavam taj stav, mogu da razumem da za njega imaju svoje razloge. Ali ovo zaista nije tema – istakao je Jovanović.

(BILSV, 15. 01. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook