Crkvi konačno naplatiti porez na imovinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 30. 04. 2018. | Komentara: 0

Crkvi konačno naplatiti porez na imovinu

Novi Sad, 30. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministre za državnu upravu i lokalnu samoupravu i finansije Branka Ružića i Dušana Vujovića da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije, dokle će se to tolerisati.

LSV

Prema nekim podacima, crkvama i verskim zajednicama je već vraćeno oko 95 odsto imovine.

Krajnje je nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje, kao i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za jedini stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Zato je naredno pitanje za ministre da li su utvrdili koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će se za to obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada.

Isto tako je nepravedno i da crkva ulaže u izgradnju poslovno stambenih objekata, dok se iz budžeta Republike Srbije izdvaja novac za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika i još daje pola miliona evra za gradnju crkava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predlažemo da oko tri stotine popisivača, koji su krenuli da porede da li se stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata u poreskoj prijavi, počnu upravo od crkvene imovine.

Deo tog novca bi država mogla da upotrebi za intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bismo zaustavili odlazak mladih, a deo u škole, biblioteke i uopšte, obrazovanje.  

Na kraju, skrećemo pažnju i na činjenicu da crkva nije u sistemu PDV, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook