Čuvati teško stečena prava i boriti se!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 08. 03. 2018. | Komentara: 0

Čuvati teško stečena prava i boriti se!

Novi Sad, 08. mart 2018 - Danas, obeležavajući 8. mart, moramo se, sećajući se njegovog pravog i izvornog značaja, podsetiti zašto nam je ovaj datum važan i koliko same sebi moramo biti važne i koliko moramo čuvati teško stečena prava, koja je, iako bi trebalo da su garantovana, lako izgubiti.

LSV

Na današnji praznik treba se setiti da ovim danom obeležavamo svoja prava i slobode, koja su izborena teškim naporom i borbom naših pretkinja – pravo na obrazovanje i školovanje, pravo na rad, pravo glasa – pravo da biramo i budemo birane, pravo na izbor, reproduktivna prava, pravo na abortus i druga prava. Treba se setiti i da je ovo dan pobune, dan kada se sećamo da su hrabre radnice protestima izborile bolje uslove rada i platu.

Ovoliko godina kasnije i dalje moramo da dokazujemo da smo dovoljno vredne, da smo sposobne i da možemo! Moramo i danas jednakom snagom da se borimo za ravnopravnost u svim sferama života, izložene stalnoj opasnosti od rodno zasnovanog nasilja, verskog fundamentalizma, diskriminacije na poslu i pri zapošljavanju, ugrožavanja reproduktivnih prava i slično.

U poslednje vreme, ponovo se u javni diskurs vraćaju ideje o zabrani abortusa i stavovi o tome kako su za ’belu kugu’ krive ’razmažene žene’. Svedočimo da na svakih nekoliko meseci neko od visokih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve istupi sa takvim stavovima, najgore vređajući žene, ali u poslednje vreme sve češće slične optužbe i pretnje dolaze i iz raznih ministarstava i saveta na državnom nivou. Istina je, ipak, drugačija. Umesto što optužuju žene, trebalo bi da govore o teškom ekonomskom položaju, nezaposlenosti i teškim uslovima života u kojima je teško doneti odluku o rađanju.

Takođe, morali bi da znaju da je pravo na rađanje, jednako kao i pravo na abortus, pravo i izbor svake žene, a ne države i crkve. Na državi je da obezbedi redovne i besplatne ginekoliške preglede, nesmetanu mogućnost abortusa i bolju brigu o zdravlju žena. A crkvi ovde nema mesta.

Međunarodni dan žena sigurno je jedan od najvažnijih datuma u istoriji čovečanstva. To jeste dan kojim se obeležava momenat kada su se žene, koje čine polovinu svetske populacije, izborile za svoja radna i politička prava. Više od jednog veka kasnije svedočimo i potencijalnom gubljenju i ’preispitivanju’ tih prava.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook