Da briga za sela ne ostane samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 14. 05. 2017. | Komentara: 0

Da briga za sela ne ostane samo na papiru

Novi Sad, 14. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine  iznenađena je naprasnom brigom za probleme sela ministra za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije Milana Krkobabića.

LSV

Njegova jučerašnja tvrdnja da će ministarstvo finansijski pomoći poljoprivredne zadruge i tako oživeti sela naivan je pokušaj iskazivanja brige za seoskim krajevima naše države.

Regionalni razvoj podrazumeva ravnomerno razvijanje svih krajeva države, ali je sasvim jasno da je u Srbiji snažan trend samo razvoja glavnog grada, a sa druge strane uveliko traje trend umiranja seoskih krajeva.

LSV naglašava da proces centralizacija u Srbiji od Beograda stvorio megacentar, u kojem se dižu kule slične onima u bogatim arapskim Emiratima, a da više od 1.000 sela u Srbiji nema školu ili ambulantu.

Procene govore da je u seoskim krajevima Srbije prazno preko 160.000 stambenih objekata, a da više od hiljadu sela ima manje od sto stanovnika.

Nebriga prema selu je konstanta i ako se nešto drastično ne promeni u pogledu odnosa prema ovim sredinama u Srbiji će velika sela postajati sve manja, manja će postajati salaši, a ona najmanje će bukvalno nestati.

LSV poziva ministra Krkobabića da ozbiljnije shvati ovu problematiku i utiče na sistemske promene, koja podrazumevaju i promenu Ustava zemlje.

Samo moderniji sistem može biti garant ravnomernog razvoja svih krajeva naše zemlje.

Bez toga, pripadanje će se ubrzano nastaviti!

Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton

 



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook