Da je bilo lustracije Vulin ne bi donosio odluke u naše ime

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 09. 12. 2016. | Komentara: 0

Da je bilo lustracije Vulin ne bi donosio odluke u naše ime

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić ponovila je danas predlog koji su u svom amandmanu naveli poslanici LSV da se za kancelarije zaštitnika građana i poverenika za informacije izdvoji po 30 miliona dinara više. Ona je ukazala i na skandaloznu personalizaciju čoveka koji je trenutno zaštitnik građana, a u čemu danas, kako je istakla, prednjači ministar Aleksandar Vulin. Usledila je polemika sa ministrom koji je izneo najgrublje uvrede na račun LSV i njenog predsednika Nenada Čanka. 

LSV
 
Za avio-službu Vlade ima,
za nezavisne institucije nema
 
Marinika Tepić je istakla da je potpuno neverovatno da predlagač amandmana kojim se traži smanjenje plata zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja, i svi koji ga podržavaju, nemaju svest o tome čemu zapravo služe ove institucije. 
 
- Ako je nešto sigurno, to je da njihov posao zapravo služi upravo tome da se budžet štedi, ako ćemo pričati o ekonomskim parametrima. Odnosno, služi tome da građani o koje se država ogrešila i državni organi ne dođu u situaciju da tuže državu, već da intervencijama Zaštitnika i Poverenika se preduprede ove tužbe i da se zapravo budžet Republike Srbije i u tom smislu štedi i smanji. Ja ću vas konkretno i podsetiti na nešto što smo već čuli, a to je da je budžet Zaštitnika građana 216 miliona, budžet za Poverenika 203 miliona, a budžet koji je pojedinačno predviđen u svim budžetima direktnih korisnika, a ukupno računajući  za sve penale i sudske presude, odnosno štete na osnovu sudskih presuda je 20 milijardi dinara u ovom budžetu – ukazala je ona, dodajući da je za avio-službu Vlade predviđeno 270 miliona.
 
Podsetila je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine jedina koja je podnela amandmane da se za po 30 miliona povećaju budžeti, a ne plate Poverenika i Zaštitnika da bi se te institucije dodatno osposobile i da bi pomogle budžetu da se smanje troškovi sudskih postupaka građana protiv državnih organa. 
 
Po receptu Mire Marković
 
Tepić je ocenila da je skandalozna personalizacija imena i prezimena lica koje u ovom trenutku obavlja funkciju zaštitnika grđana i njegovo stavljanje u kontekst predsedničke kampanje od strane pozicione većine.
 
- To kreiranje atmosfere naročito potpiruje i ovde prisutan ministar Aleksandar Vulin koji najaktivnije učestvuje od jutros u ovoj raspravi. Ja ću podsetiti da je vrlo slična atmosfera bila i uoči predsedničkih izbora 2000. godine kada je šefica njegove tadašnje partije, Mirjana Marković, vrlo aktivno učestvovala u stvaranju atmosfere koja je dovela do toga da Ivan Stambolić dobije metak u telo – navela je Marinika Tepić. 

Potpredsednik Skupštine koji je u tom momentu predsedavao sednicom, Đorđe Milićević, prekinuo ju je, zamolivši je da govori o amandmanu. Poslanica LSV je odgovorila Milićeviću molbom da, kao predsedavajući, ne dozvoli da se nastavi diskusija kakva je do tog momenta vođena u parlamentu i da time ne stavlja sve narodne poslanike u situaciju da se osećaju kao da saučestvuju u stvaranju takve atmosfere.
 
Tepićevoj je replicirao ministar Aleksandar Vulin iznoseći najgrublje uvrede na račun Lige socijaldemokrata Vojvodine i posebno njenog lidera i šefa poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Nenada Čanka. 

Iako je tražila repliku po Poslovniku, predstavajući Milićević to nije dozvolio Mariniki Tepić, nego je posle reakcije poslanika SDS Marka Đurišića koji je stao u njenu odbranu, odredio dvominutnu pauzu. Poslanici LSV je omogućeno da govori nešto kasnije u toku sednice po amandmanu poslanika DS Gorana Ješića, kada je Tepić ukazala da je i ta rasprava počela tako što su ministar Vulin, a potom i drugi ministar (poljoprivrede Branislav Nedimović) koristili reč „istina“ i to tri puta u nekoliko rečenica. 

- Ja tu moram da kažem da je jedina istina - da je bilo pameti da se poslušao Nenad Čanak bila bi sprovedena lustracija i Vulin nikada više ne bi donosio odluke u naše ime – istakla je ona.
 
Usledila je nova replika ministra Vulina u kojoj je on nastavio sa uvredama na račun Nenada Čanka, optužbama za nasilje, pa čak i ocenama da bi lider LSV streljao političke protivnike. 

Marinika Tepić je ponovo zatražila intervenciju predsedavajućeg Đorđa Milićevića i upozorila na povredu poslovnika ukazujući da Milićević insistira da poslanici uvažavaju ministre, ali da ne obraća pažnju kada gosti u Narodnoj skupštini članovi Vlade Srbije uvredljivo govore o narodnim poslanicima, o šefovima poslaničkih grupa i o svima koji u plenumu predstavljaju građane. Zatim je istakla da neće učestvovati u takvom diskursu.
 
- Ja se apsolutno neću osvrtati na džiberski rečnik ministara. to je ispod moje časti i neću da saučestvujem u toj vrsti diskursa. Ali Vas molim da intervenišete i da jednako uvažavate sve nas narodne poslanike, a naročito da gostima skrenete pažnju koja je granica ponašanja prema narodnim poslanicima – zatražila je Marinika Tepić.
 
Čanak: Nikad se nisam zalagao za nasilje, a bio sam mu izložen
 
Na njen govor se nadovezao šef poslaničke grupe LSV Nenad Čanak koji je ušao u plenumsku salu i poručio da ministar Aleksandar Vulin ne bi bio u poziciji u kakvoj je danas da je bilo lustracije. Odgovarajući na uvrede koje je u toku dana o njemu iznosio Vulin, Čanak je istakao da se reč „istina“ koristi kao dnevnopolitička laž.
 
- Dame i gospodo narodni poslanici, vidite i sami da u ovoj skupštini reč „istina“ se koristi kao dnevnopolitička laž. I upravo zbog toga priče o streljanju, gospodine Vulin, su čista nepatvorena laž i molim da se to konstatuje. Nikada u životu se nisam zalagao za nasilje, a bio sam uvek izložen nasilju koje ste Vi i Vaši saučesnici organizovali nad ljudima devedesetih godina. I upravo zbog toga, da je bilo lustracije Vi ne biste bili u poziciji da sa ovakvim načinom funkcionisanja nastavljate. To što se to dogodilo je sticaj nesrećnih životnih okolnosti koje će, nadam se, ubrzo prestati – zaključio je Čanak.
 
(BILSV, 09.12.2016)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook