Da li će Vulin i delima braniti tekovine Drugog svetskog rata?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 21. 04. 2015. | Komentara: 0

Da li će Vulin i delima braniti tekovine Drugog svetskog rata?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga ukazala je danas na uništavanje spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu posvećenom antifašističkoj borbi. Ona je na današnjem zasedanju Skupštine Srbije, u delu sednice namenjenom za postavljanje poslaničkih pitanja, pokazala fotografiju tog spomenika, navodeći da je na delu njegovo materijalno uništavanje, budući da je ukraden osam metara dugačak bakarni reljef.

LSV

Nekoliko puta je upitala ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina da li će samo na rečima braniti tekovine Drugog svetskog rata ili će nešto i preduzeti.

Spomenicima treba da se dičimo

Papuga je istakla da se ovih dana širom Evrope i sveta obeležava 70. godišnjica od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

- Ministar Vulin i ambasador ruske federacije Aleksandar Čepurin su u subotu 18. aprila bili u Adaševcima, na obeležavanju 70. godišnjice proboja Sremskog fronta. Sve su oni tamo lepo rekli, ali pitam ministra Vulina, da li on misli da brani tekovine Drugog svetskog rata samo na rečima ili misli da nešto i uradi povodom svega toga što se dešava sa spomenicima koji obeležavaju, na nekim mestima već 70 godina, tu našu borbu kojom možemo da se pohvalimo, jer je to jedna tekovina koje ne možemo i ne treba da se sramotimo, nego treba njome da se hvalimo – istakla je poslanica LSV.

Ona je podsetila poslanike da je Vulin na svečanosti povodom godišnjice proboja Sremskog fronta govorio da ćemo čuvati tekovine Drugog svetskog rata i dodala da upravo o tome kako čuvamo te tekovime pokazuje uništavanje spomenika. Papuga je kao ilustraciju navedenog pokazala i fotografiju uništenog spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu.

Neprimetno odneli 400 kg bronzane ploče

- Mnogi koji prolaze tuda, videli su poslednjih dana kako on izgleda. Materijalna vrednost bakarnog reljefa koji je do sada ukraden je ogromna.  AP Vojvodina nema nadležnosti da obnavlja te spomenike. Ali,  Vojvođani su ipak svesni šta se dešavalo u Drugom svetskom ratu, koliko smo žrtava dali, i Vojvodina je obezbedila novac da se obnove ti spomenici – naglasila je Olena Papuga.

Istakla je da je pre dve godine, između 14. i 17. septmebra 2013, ukradena bronzana ploča teška 400 kilograma sa „Slobode“. Uništavanje i unižavanje spomenika je nastavljeno, a po rečima poslanice LSV, država sve vreme nije reagovala. Ukazala je da su u lošem stanju i spomenici u Bezdanu i Sirigu, te da je to ponižavajuće za one koji su se borili. 

- Vest koju čitamo u svim novinama je da će naša vojska učestvovati u paradi pobednika u Moskvi. Znači, naši vojnici će marširati ispred predsednika Putina. Pitam se da li neko obilazi te naše spomenike koji su tu ispred nas, koji su stvarno uništeni i koji su postali naša sramota – zaključila je Olena Papuga.
 
(BILSV, 21.04.2015)




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook