Da li čekamo 2020. da imovinu APV preuzme Republika Srbija?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 11. 04. 2019. | Komentara: 0

Da li čekamo 2020. da imovinu APV preuzme Republika Srbija?

NOVI SAD – Pokrajinski poslanici Lige socijaldemorkata Vojvodine nisu glasali o Izveštaju o upravljanju i raspolaganju javnom svojinom AP Vojvodine za 2018. godinu jer, kako je rekao šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški, taj izveštaj je za ligaše neprihvatljiv. Bogaroški je istakao da je izveštaj koji je danas bio pred poslanicima u Skupštini APV identičan onima iz 2016. i 2017. godine, odnosno da se za dve godine ništa nije uradilo po pitanju svojine AP Vojvodine. 

LSV

- Mi smo još prilikom usvajanja ta navedena dva izveštaja (iz 2016. i 2017. godine) izneli argumentovane primedbe na rad Uprave i na njeno postupanje, i 2016. godine dobili obećanje predsednika Pokrajinske vlade da će se situacija promeniti, posebno po pitanju uknjiženja kanalske mreže. Međutim, od tog obećanja nije bilo ništa i u ove dve godine se nije desilo faktički ništa. Rok za završetak prijave upisa prava svojine AP Vojvodine bio je decembar 2012. godine i pomeran je nekoliko puta. Prvo je to bilo 2016, pa je pomereno na 2017, sada je pomereno na 2020. godinu, a posledica nepostupanja u ovim rokovima jeste da će se sva imovina koja bi mogla biti upisana kao javna svojina AP Vojvodine upisati kao javna svojina Republike Srbije, odnosno da mi nećemo biti titulari prava svojine – upozorio je Bogaroški.

On je istakao da je naročito veliki problem pitanje kanalske mreže. 

- Ako ukupno uknjižena imovina ima vrednost od 120 milijardi, a neuknjižena kanalska mreža ima gotovo identičnu vrednost, od 108 milijardi, kako je navedeno u izveštaju za 2016. godinu, onda se vidi sa kojim se problemom srećemo. Dvadeset hiljada kilometara kanala, a od toga je upisano 457 vodnih objekata na teritoriji samo jedne lokalne samouprave, na teritoriji Plandišta. To je navedeno u ovom izveštaju, ali je to rezultat koji je naveden i u izveštaju 2016. i 2017. godine. Faktički, u 2018. godini je samo postojao pokušaj upisa prava svojine na četiri vodna objekta na teritoriji opštine Bečej, koji nije završen, jer je katastar upisao tu svojinu na pogrešnim parcelama, pa je sad to predmet žalbe od strane pokrajinskog pravobranilaštva – kazao je Bogaroški. 

S druge strane, kako kaže, u izveštaju nema ni reči o tome šta se desilo sa kanalskom mrežom na teritoriji opštine Odžaci, jer je ona 2017. bila upisana kao vlasništvo Republike Srbije i tu je pokrajinsko pravobranilaštvo podnelo žalbu. 

- Mi smo u 2018. godini imali situaciju da se podnesu zahtevi za kompletnu kanalsku mrežu. Onda krajem 2016. godine ili početkom 2017. su ti zahtevi, iz ne znam kog razloga, povučeni. U 2017. godini nije urađeno ništa, jer su se Vode Vojvodine, koje su ovlašćene za ovaj posao, izjasnili da nemaju mogućnosti da dopune dokumentaciju koja je bila potrebna. U 2017. godini opet nisu radili ništa, nego posle izmena Zakona o javnoj svojini, u decembru mesecu 2018. godine, Vode Vojvodine su obavestile da pripremaju zahteve Agenciji za restituciju. Iste one zahteve koje su povlačili 2016. godine, koje su dve godine mogli da podnesu. Bilo je usko grlo u Republičkoj direkciji za imovinu, a fala bogu to više nije tako, otvara se neka nada da će taj posao moći da se završi, ali ja moram po treći put da postavim pitanje zašto su zahtevi podneti 2016. godine uopšte povlačeni. Zašto se dve godine nije radilo ništa? Jer, da su ti zahtevi ostali prema Agenciji za restituciji, mi smo izmenama Zakona mogli da imamo kompletnu dokumentaciju i da tražimo uknjiženje kanalske mreže već krajem 2018. godine – naglasio je.

Bogaroški je istakao da je jasno da se radilo bez građevinske dozvole, da nisu ucrtane trase ni kanala ni puteva, da postoje nelegalni objekti, ali da je to konstantan problem koji mora da se reši. On je upitao i zašto Pokrajinska vlada ne iskoristi uticaj kod Vlade Republike Srbije, pa da se promeni Zakon o vodama po ugledu na onaj o putevima. Upitao je i zašto Skupština AP Vojvodine ne iskoristi svoje pravo ovlašćenog predlagača i predloži izmene zakona koji nam smetaju da završimo postupak uknjiženja svoje imovine.

- Da li je to posledica nemara, nemanja volje ili odluke da se stvari prepuste svojoj sudbini, da se sačeka ta 2020. godina i da se po automatizmu imovina uknjiži na Republiku Srbiju, to stvarno ne znam. Vreme će pokazati. Činjenica je da se stvari ni po drugim segmentima ne mrdaju sa mrtve tačke – naglasio je Branislav Bogaroški.

(SzILSV, 11.04.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook