Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

Novi Sad, 28. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da javnosti saopšti da li se i kako Repulika Srbija priprema za slučaj da Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine i da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime.

LSV

Turski tok nije i ne može biti završen do početka godine, a skladište „Banatski dvor“ ne može ni izbliza podmiriti sve potrebe. Prosečni satni ulaz gasa iz uvoza na nivou godine je oko 2 miliona Sm3/h (svedeni metar kubni, standardizovana veličina na koju se svodi gas radi uporedivosti), ali u zimskom periodu prelazi 8 miliona Sm3/h, a u najhladnijim danima dostiže i do 14 miliona Sm3/h.

Dinamički kapacitet domaćih izvora i podzemnog skladišta „Banatski dvor“  u najboljem slučaju ne prelazi 470 hiljada Sm3/h. Čak i pod pretpostavkom da domaći proizvođač uloži dodatne napore i poveća proizvodnju u zimskom periodu, ukupni dinamički kapacitet ne može postići ni približno potreban nivo za zadovoljenje zahteva tržišta. U tom slučaju jedno od mogućih rešenja je nabavka gasa po takozvanim spot cenama od drugih snabdevača, ali su one vrtoglavo visoke u zimskom periodu.

Pošto se podzemna skladišta gasa u Ukrajini, koja čine četvrtinu evropskih kapaciteta podzemnih skladišta gasa, kao i Mađarskoj - užurbano pune, za očekivati je da su kapaciteti već odavno zakupljeni. LSV postavlja pitanje da li je JP „Srbijagas“ pravovremeno reagovao i zakupio kapacitete za potrebe skladištenja gasa za snabdevanje potrošača u predstojećem periodu u Srbiji. 

Upozoravamo na to da je jedna od očekivanih posledica nestašice gasa drastično povećanje potrošnje električne energije, što može da dovede u opasnost elektroenergetski sistem i do ponovnih restrikcija u snabdevanju električnom energijom.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Saopštenja | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Ispred Pokrajinske vlade obeležen rođendan zastave Vojvodine

Vojvođanski front je razvijanjem vojvođanske zastave od 15 metara, ispred zgrade Pokrajinske vlade, obeležio 16 godina od kada je ona odlukom Skupštine AP Vojvodine ušla u zvaničnu upotrebu.
Izjave | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Važna je jedinstvena lista koja će se suprotstaviti Vučićevom režimu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu Predsedništva i Glavnog odbora za danas, a generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je da očekuje donošenje odluke o izlasku na izbore.
Odbori LSV | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Zahtevamo istinu o zrenjaninskoj vodi

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine odbija da učestvuje u radu Skupštine grada Zrenjanina jer neodgovorna vladajuća većina ni na 34. sednici nije našla za shodno da u dnevni red uvrsti informisanje odbornika i građana o tome šta se dešava sa isporukom zdrave pijaće vode.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook