Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

Novi Sad, 28. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da javnosti saopšti da li se i kako Repulika Srbija priprema za slučaj da Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine i da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime.

LSV

Turski tok nije i ne može biti završen do početka godine, a skladište „Banatski dvor“ ne može ni izbliza podmiriti sve potrebe. Prosečni satni ulaz gasa iz uvoza na nivou godine je oko 2 miliona Sm3/h (svedeni metar kubni, standardizovana veličina na koju se svodi gas radi uporedivosti), ali u zimskom periodu prelazi 8 miliona Sm3/h, a u najhladnijim danima dostiže i do 14 miliona Sm3/h.

Dinamički kapacitet domaćih izvora i podzemnog skladišta „Banatski dvor“  u najboljem slučaju ne prelazi 470 hiljada Sm3/h. Čak i pod pretpostavkom da domaći proizvođač uloži dodatne napore i poveća proizvodnju u zimskom periodu, ukupni dinamički kapacitet ne može postići ni približno potreban nivo za zadovoljenje zahteva tržišta. U tom slučaju jedno od mogućih rešenja je nabavka gasa po takozvanim spot cenama od drugih snabdevača, ali su one vrtoglavo visoke u zimskom periodu.

Pošto se podzemna skladišta gasa u Ukrajini, koja čine četvrtinu evropskih kapaciteta podzemnih skladišta gasa, kao i Mađarskoj - užurbano pune, za očekivati je da su kapaciteti već odavno zakupljeni. LSV postavlja pitanje da li je JP „Srbijagas“ pravovremeno reagovao i zakupio kapacitete za potrebe skladištenja gasa za snabdevanje potrošača u predstojećem periodu u Srbiji. 

Upozoravamo na to da je jedna od očekivanih posledica nestašice gasa drastično povećanje potrošnje električne energije, što može da dovede u opasnost elektroenergetski sistem i do ponovnih restrikcija u snabdevanju električnom energijom.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook