Da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 25. 01. 2020. | Komentara: 0

Da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu?

Novi Sad, 25. januar 2020 - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu. Koristeći instituciju pitanja poslanika, ona je od Nedimovića zatražila i odgovore na pitanja zašto naše brašno ne valja i zašto imamo nekvalitetno seme. 

LSV

- Srbija je u 2019. više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, pa je uvezeno 6.000 tona „svežeg“ hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra. Godinu dana ranije, 2018. godine, uvoz je vredeo 3,1 milion evra, a vekne su najviše uvožene iz Rumunije, Nemačke, Bugarske. Iz godine u godinu pšenice se sve manje seje, uglavnom zbog cene. Troškovi proizvodnje su veći nego što paori mogu da zarade. Cena je 2019. godine bila 18 dinara za kilogram, to je jako malo, u odnosu na rad i to koliko se ulaže u proizvodnju pšenice. Pitam ministra Nedimovića, zašto je Vlada Srbije donela Uredbu o uvozu pšenice bez carine na zahtev mlinara, koliko će inostrane pšenice ući u našu zemlju u 2020. godini i po kojoj ceni? Zašto naša pšenica nije dobra? – upitala je Papuga.

Ona je istakla da će Uredba o uvozu, nesumnjivo, spustiti cenu domaće pšenice, kojom ratari nisu bili zadovoljni ni prošle godine i upitala da li Vlada misli do kraja da uništi naše ratare. Zatražila je i informaciju da li će i kako Ministarstvo pomoći ratarima u 2020. godini i nadalje da bi mogli da proizvode kvalitetnu pšenicu i da bi dobili kvalitetno seme.

Papuga je ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara upitala zašto jednogodišnja devojčica Una Vukanac  iz Crvenke devet meseci čeka potrebnu terapiju jer boluje od spinalne mišićne atrofije. 

- Od aprila prošle godine leži na odeljenju intenzivne nege Dečje bolnice u Novom Sadu i nikako da uđe u program za dobijanje leka koji zaustavlja progresiju te njene bolesti. Naime, od jula 2018, ovaj lek je u Srbiji dostupan o trošku države, posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i zasad ga dobija 28 pacijenata. Unini roditelji navode da se sastanak lekarskog konzilijuma, koji odobrava primenu ovog leka, iz njima nepoznatih razloga neprestano odlaže. Pa pitam ministra Lončara zašto – kazala je poslanica LSV.

Ona je dodala i da je Una Vukanac trenutno jedino dete obolelo od SM tipa 1 u našoj zemlji, koje je na respiratoru, a ne prima terapiju. 

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook