Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Novi Bečej, 21. maj 2019 - Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.

LSV

Iz lokalne samouprave uveravali su nas kako odluku Skupštine iz 2013. godine, kojom je tokom mandata bivšeg predsednika opštine Saše Šućurović iz Lige socijaldemokrata Vojvodine da se ne računa isti porez za kuću nabijaču od 80 godina i novu kuću od čvrstog materijala, ne mogu više da sprovedu, zbog novog softverskog rešenja koje im je nametnuto iz Beograda. Kako su pokušali da nas uvere, odluka o ravnopravnijem oporezivanju doživela je poraz zbog toga što je država propisala da lokalne samouprave više nemaju pravo da same obezbeđuju softver za izračunavanje poreza nego su sve dužne da koriste program Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda. Ovaj softver, za razliku od prethodnog, koji je bio prilagođen novobečejskoj lokalnoj samoupravi i njenim odlukama o porezu, kako i dalje tvrde, ne prepoznaje mogućnost unošenja kategorizacije poreskih stopa na osnovu starosti stambenog objekta na koji se plaća dažbina. 

I taman kada smo pomislili da se još jednom u punom svetlu pokazala nakaradnost i velika štetnost potpune centralizacije svega u našoj državi, ispostavilo se da obrazloženje koje smo dobili iz lokalne samouprave i koje svako ko nazove da se žali može čuti, nije baš najtačnije.

Koliko softver može ili ne može promeniti stvar jasno je kada se uporede podaci stopa poreza za kuće u najudaljenijim zonama u Novom Bečeju, Bečeju i Zrenjaninu.

Da li je kriv Pupin ili Superhik što je porez za kuću u najlošijoj IV zoni sa 9.750,00 dinara podignut na 21.393,00 dinara, a pri tome u Bečeju iznosi 9.660,00 dinara, a u Zrenjaninu 11.096,00 u petoj zoni, koja joj je ekvivalent, a 19.633,00 u četvroj?

Da li je Pupin ili Superhik kriv što je cena poslovnog prostora iz 2018. od 57.484,00 dinara u prvoj zoni prepolovljena na 30.301,00 dinara?

Tom logikom Superhika „otmimo siromašnima da bi dali bogatima“ jedino se može objasniti da su stanovnici kuća na periferiji Novog Bečeja, gde uglavnom žive meštani slabijeg imovinskog stanja, doživeli da im se porez poveća 2 puta, dok je poslovnim prostorima u centru grada, koje zakupljuju velike banke ili korporacije, porez smanjen 2 puta.

To što su u okolnim gradovima porezi na kuće u najudaljenijim zonama duplo niže pokazuje da ili je finansijska služba lokalne samouprave imala nameru da ošteti najsiromašnije građane nauštrb boljestojećih, ili je u pitanju neobaveštenost i nesposobnost. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine tvrdi da u ovom slučaju podaci govore da izgovaranje novim softverom nije dovoljno relevantno opravdanje što se vidi iz slučajeva Bečeja i Zrenjanina. 

Nesporno je da lokalnim samoupravama nedostaju sredstava za normalno funkcionisanje zbog izrazite centralizacije, koja sav novac usmerava u Beograd, a onda im na kašičicu vraća. Ravnomernija raspodela sigurno bi bila pravednija i funkcionalnija, ali to nije razlog da se na ovakav način udari na budžet građana najnižeg imovinskog stanja. 

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine očekuju da pred Skupštinu opštine Novi Bečej bude iznet predlog poreskih stopa koji će biti primereniji i više usklađen sa realnim stanjem u opštini.

Nevena Subotić
Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini opštine Novi Bečej 



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook