Da odgovaraju oni koji su pokušali da prikriju isključivanje brojeva hitne pomoći u Novom Bečeju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 06. 02. 2019. | Komentara: 0

Da odgovaraju oni koji su pokušali da prikriju isključivanje brojeva hitne pomoći u Novom Bečeju

Novi Sad, 06. februar 2019 - Povodom situacije u kojoj su direktor Doma zdravlja i rukovodstvo opštine Novi Bečej pokušali da prikriju činjenicu da nisu našli rešenje za isključivanje telefona Službe hitne medicinske pomoći, niti obezbedili svojevoljno rezervnu telefonsku liniju, Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Bečej postavlja pitanje da li će bilo ko snositi odgovornost za takvo ponašanje kojim su bili ugroženi životi stanovnika opštine Novi Bečej. Kako uopšte smeju biti isključeni brojevi hitnih službi medicinske, vatrogasne i policijske pomoći?

LSV

Iako su telefoni Doma zdravlja u Novom Bečeju zbog neizmirenih računa isključeni u utorak oko 14 časova, odgovorna lica u Domu zdravlja i opštini Novi Bečej, kao njegovom osnivaču, nisu o ovom problemu na adekvatan način obavestila građane, niti se potrudila da nađu rezervnu telefonsku liniju koja bi bila stavljena na raspolaganje Službi hitne medicinske pomoći.

Na ovaj način stavili su u opasnost potencijalne pacijente koji su mogli u tom periodu imati potrebu za intervencijom hitne pomoći.

Tek nakon osam sati i intervencije na lokalnim internet portalima, gde je vest o nemogućnosti stupanja u kontakt sa Službom hitne medicinske pomoći alrmirala izuzetno veliki broj građana, koji su u svojim komentarima tražili da se odmah pronađe rešenje, kako ne bi bio ugrožen nijedan ljudski život, oglasila se lokalna samouprava, a telefon, koji privremeno menja isključene brojeve, obezbeđen je radnicima hitne pomoći i objavljen na svim portalima i društvenim mrežama.

Nesposobnost ili pokušaj da se problem prikrije nijednog trenutka ne smeju biti razlog da se životi i zdravlje stanovnika dovedu u pitanje.

Iako su, realno, problemi Doma zdravlja veliki, kao i dugovanja koja se ne mogu lako ni brzo otplatiti, jednostavnim rešenjem u vidu brze nabavke rezervnog mobilnog telefona, koji je bar danas lako dostupan i obaveštavanje građana preko lokalnih medija o novonastaloj situaciji i privremenom broju, Dom zdravlja i lokalna samouprava bi pokazali da im je bezbednost građana na prvom mestu.

Dug Doma zdravlja u Novom Bečeju prouzrokovan je dugom državne apoteke, što je bio problem prethodnog zdravstvenog sistema u skoro svim lokalnim samoupravama.

Sadašnja vlast se otvoreno opirala da nađe rešenje za njegovo izmirivanje. Dug koji je iznosio 115 miliona dinara izbegavali su da reše, a ove godine za gradsku slavu Gospojina obezbeđuju 80 miliona dinara iz budžeta za pevače.

Tako su se u prethodna tri dana bavili organizacijom izbora za pevaljku koja će nastupiti na Gospojini, u šta su se potrudili da uključe aktivno i Novobečejce, umesto da se kao odgovorno rukovodstvo posvete rešavanju problema sa isključenim telefonima Hitne pomoći.

Ovako su pokazali da im je važno isključivo komforno zadržavanje vlasti, bez mnogo truda da se poverenje i opstanak na njoj zasluži rezultatima i efikasnim radom.

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Bečeju osuđuje ovakav tretman građana kojima je osam sati bila uskraćena mogućnost kontaktiranja Službe hitne medicinske pomoći, a informacija o tome šta se dešava i rezervno rešenje pruženi tek nakon insistiranje građana.

Takođe, tražimo od nadležnih državnih institucija da obezbede da se brojevi hitnih službi - medicinske, vatrogasne i policijske pomoći - 194, 192 i 193 ne mogu isključivati nikada i nikome, čak ni zbog neplaćenih računa.

Situacija u opštini Novi Bečej pokazala je još jednom potrebu veće decentralizacije države i ravnomerniju decentralizovanu raspodelu novca, jer je problem sa dugovanjem Doma zdravlja prvenstveno nastao i kumulativno se uvećavao zbog prepuštanja domova zdravlja na odgovornost opštinama, kojima pri tome iz republičke kase nije obezbeđeno dovoljno novca da se obezbedi njihovo efikasno funkcionisanje.

Predsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Saša Šućurović



Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dok je LSV Vojvođana, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Dušan Bajatović je svojom izjavom za Večernje novosti, u finišu kampanje, potvrdio da je cilj koalicije na vlasti i posle 33 godine isti - ukidanje AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Samo Vojvođani mogu da obezbede dobar život u Vojvodini

Nakon desetine mesta u kojima su prezentovali program „Na ravne časti“, Vojvođani su u Žablju i na završnom skupu u Novom Sadu pozvali građane da u nedelju izađu na izbore i glasaju za listu broj 13 - Vojvođani



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook