Da promena Ustava ne bude samo mrtvo slovo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 18. 06. 2017. | Komentara: 0

Da promena Ustava ne bude samo mrtvo slovo na papiru

Novi Sad, 18. jun 2017 - Poslednje najave promene Ustava Srbije ne smeju ostati mrtvo slovo na papiru. Posebno je pogrešno pominjati promene u najvažnijem pravnom aktu naše zamlje samo zbog pitanja Kosova.

LSV

Ustav Srbije, koji je usvojen pre 11 godina, jedna je od glavnih prepreka razvoju Srbije i dok je on na snazi teško je očekivati pozitivne promene.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je i 2006. jasno istakla da je Ustav Vojislava Koštunice protivan modernizmu i da će Srbija biti njegov talac. Nažalost, tada je formirana „patriotsko-državotvorna“ većina, koja nije imala sluha sa predloge LSV.

Srbija je duboko centralizovana država u kojoj postoji samo jedan bitan centar, glavni grad, a ostatak države polako nestaje.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku o prosečnim platama u opštinama ukazuju na ogromnu prednost Beograda.

Plate su u Beogradu i 40% više od republičkog proseka, a od Beograda na vodi i muzičkih fontana se ne vide pravi problemi građana.

Sve je više političkih aktera koji uviđaju koliko je Ustav loš, ali su koraci u pravcu njegove promene mali ili neprimetni. Pre dve godine je Narodna Skupština Republike Srbije formirala Akcionu grupu za promenu političkog sistema, ali je rezultat rada te grupe ostao neprimetan.

Liga socijaldemorkata Vojvodine poziva sve parlamentarne stranke da sa reči pređu na dela i da obećanja o donošenju modernog Ustava primene i u praksi.

Strateško opredeljenje Srbije je ulazak u Evropsku uniju. Sa ovakvim Ustavom je to nemoguće. Što pre to vlasti u Beogradu shvate, građanima Srbije će biti bolje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga




Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook