Da zajedno zaštitimo zemljište u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 17. 11. 2015. | Komentara: 0

Da zajedno zaštitimo zemljište u Vojvodini

NOVI SAD - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejan Keresteš pozvao je poslanike da podrže amandmane Pokrajinske vlade na Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer je, kako je rekao, zemlja naše vlasništvo. 
Transkript govora Dejana Keresteša možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedniče, 
poštovano predsedništvo i 
moje kolege poslanici,

Sledećih godinu i po dana su veliki izazovi za Vladu Srbije. U tom periodu je potrebno pronaći rešenje za one ljude za koje je uvek važilo da su vođe našeg društva. Evo, izvolite, sada imate mogućnost da vam mi kao društvo izrazimo svoju zahvalnost i da vas zaštitimo od svih onih koji bi od 1. septembra 2017. došli u našu zemlju sa punim novčanicima. Evropska unija jeste naš izbor i naš put, ali, i pored toga bi trebalo mnogo više da se brinemo za jednog čoveka iz Bajše koji se već nekoliko generacija nalazi na toj maloj oranici i izdržava svoju porodicu i sve nas u ovoj državi.

LSV i ovog trenutka ima dobre predloge. Trebalo bi da primenjujemo iskustva članica EU kako bismo mogli da izbegnemo sve ove nazadne stvari. Sada bih pomenuo Slovačku, u kojoj neko treba da ima 10 godina dozvolu za boravak da bi mogao da uzme u zakup zemljište. U tom smeru ide i izmene zakona, odnosno mi smatramo da bi u zakon i propise trebalo ugraditi sledeće: da mogu da se bave zemljoradnjom samo oni koji imaju površinu veću od 1/2 hektara, koji imaju već 10 godina boravka u Srbiji i da su ubeleženi kao poljoprivredni proizvođači, da dobiju dozvolu od lokalne samouprave da im se boravište nalazi u okolini od 50 km od njive.

Mislimo i da privatnici mogu da imaju maksimum 300 hektara, a pravna lica 250 hektara. Veoma je važno istaći da svima onima koji imaju više od toga pre donošenja zakona, ovo pravo vlasništva ne bi bilo oštećeno. 

Zbog svega što sam naveo i još mnogo čega, LSV namerava da sakupi 100 000 potpisa kojima će tražiti referendum. Tražićemo od Vlade Srbije i Skupštine Srbije da zaštite domaće proizvođače, mala i srednja gazdinstva, od nepoštene kupovine i domaćih tajkuna. Nadamo se da će Vlada Srbije saslušati sve predloge koji dolaze od strane Lige, jer mi već desetinama godina gledamo na naše zemljište kao na članove porodice. Ne jedanput smo naše brazde natopili svojim znojem, naša deca su napravila svoje prve korake na tom zemljištu, zato tražimo od Vas da se ne oduzme sve to od sledećih generacija, zato što je Vojvodina naša domovina, zemlja je naše vlasništvo i mi nemamo ništa drugo. Zato vas molim da zajedno zaštitimo naše zemljište u Vojvodini. 

Hvala vam.

(BILSV, 17.11.2015)




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook