Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

Novi Sad, 23. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine će, pored ostalih amandmana na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, predložiti i da Vojna akademija u Beogradu ponese ime Konstatina Koče Popovića.

LSV

Budući da Vojna akademija nema ime, predlažemo da se, ubuduće zove po legendarnom komandantu nekadašnje Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesnik Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma. Čoveku koji je pre sedamdseset godina bio na čelu Generalštaba JNA, a zatim i šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

Jedan od oslobilaca Beograda, pored ulice u tom gradu, svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i bude velika inspiracija generacijama budućih oficira.

Verujemo da nema razloga da se takav predlog odbije i očekujemo da će i druge institucije uskoro poneti imena brojnih heroja Drugog svetskog rata.

Isto tako, Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata poručila da je krajnje vreme i za uvođenje časa posvećenog antifašizmu, a narodna poslanica Olena Papuga će to i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje. 

Verujemo da bi to trebalo da učine i druge zemlje nekadašnje Jugoslavije, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da  uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli.

Istovremeno, trebalo bi i da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponude emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija.

Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakSaopštenja | Nedelja, 20. 05. 2018. | Komentara: 0

Kazniti odgovorne zbog nesreće na manifestaciji u Zrenjaninu

Povodom nesreće koja se juče dogodila na manifestaciji ''Banatska priča'' u Zrenjaninu, kada su dve osobe povređene usled obrušavanja velike metalne konstrukcije na bini, Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je dobro što su izbegnute tragične posledice, ali da je ovaj događaj još jedna sliku u nizu neodgovornosti lokalnih vlasti.
Saopštenja | Subota, 19. 05. 2018. | Komentara: 0

Krkobabić ne pomaže selu svojim praznim parolama

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića da, konačno, obavesti javnost o konkretnim merama koje Vlada i njegovo ministarstvo preduzimaju u cilju očuvanja seoskih sredina u našoj državi.
Iz medija | Subota, 19. 05. 2018. | Komentara: 0

Nelogično pravljenje problema oko poziva Kataloniji

Predsednik Odbora za evropske integracije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je odluka predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković da otkaže gostoprimstvo parlamentarcima sa Kosova i Katalonije bila ishitrena, jer to ne bi bio prvi put da isti posete republički parlament. On je u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine objasnio da su poslanici iz kosovskog parlamenta učestvovali u konferenciji koja je bila održana pre par godina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook