Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

Novi Sad, 23. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine će, pored ostalih amandmana na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, predložiti i da Vojna akademija u Beogradu ponese ime Konstatina Koče Popovića.

LSV

Budući da Vojna akademija nema ime, predlažemo da se, ubuduće zove po legendarnom komandantu nekadašnje Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesnik Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma. Čoveku koji je pre sedamdseset godina bio na čelu Generalštaba JNA, a zatim i šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

Jedan od oslobilaca Beograda, pored ulice u tom gradu, svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i bude velika inspiracija generacijama budućih oficira.

Verujemo da nema razloga da se takav predlog odbije i očekujemo da će i druge institucije uskoro poneti imena brojnih heroja Drugog svetskog rata.

Isto tako, Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata poručila da je krajnje vreme i za uvođenje časa posvećenog antifašizmu, a narodna poslanica Olena Papuga će to i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje. 

Verujemo da bi to trebalo da učine i druge zemlje nekadašnje Jugoslavije, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da  uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli.

Istovremeno, trebalo bi i da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponude emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija.

Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakDogađaji | Ponedeljak, 18. 03. 2019. | Komentara: 0

Najzad će se u Skupštini Srbije govoriti o Vojvodini

Rezolucija o Vojvodini i Zakon o finansiranju Vojvodine su prvi dokumenti koji se isključivo tiču Vojvodine od početka dvehiljaditih, kada je na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije bio takozvani omnibus zakon, kojim su uklonjeni neki od zakona koji su protivustavno ograničavali autonomiju Vojvodine po Ustavu iz 1990. godine, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 03. 2019. | Komentara: 0

Odbornička grupa LSV pokreće inicijativu za smenu Branke Bežanov

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada pokreće inicijativu za smenu Branke Bežanov sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada Novog Sada.
Saopštenja | Nedelja, 17. 03. 2019. | Komentara: 0

Beogradska gondola košta kao godišnji budžet 3 banatske opštine zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramotno što se pored brojnih problema u našoj zemlji vlast bavi izgradnjom turističke gondole u Beogradu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook