Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

Novi Sad, 23. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine će, pored ostalih amandmana na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, predložiti i da Vojna akademija u Beogradu ponese ime Konstatina Koče Popovića.

LSV

Budući da Vojna akademija nema ime, predlažemo da se, ubuduće zove po legendarnom komandantu nekadašnje Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesnik Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma. Čoveku koji je pre sedamdseset godina bio na čelu Generalštaba JNA, a zatim i šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

Jedan od oslobilaca Beograda, pored ulice u tom gradu, svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i bude velika inspiracija generacijama budućih oficira.

Verujemo da nema razloga da se takav predlog odbije i očekujemo da će i druge institucije uskoro poneti imena brojnih heroja Drugog svetskog rata.

Isto tako, Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata poručila da je krajnje vreme i za uvođenje časa posvećenog antifašizmu, a narodna poslanica Olena Papuga će to i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje. 

Verujemo da bi to trebalo da učine i druge zemlje nekadašnje Jugoslavije, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da  uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli.

Istovremeno, trebalo bi i da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponude emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija.

Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakSaopštenja | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

Opozicija da se okane parola, LSV čuva Spens

Liga socijaldemokrata Vojvodine obaveštava građanke i građane Novog Sada da nema razloga za brigu i da Spens, dok je nas, niko neće rušiti.
Saopštenja | Nedelja, 23. 09. 2018. | Komentara: 0

Osuđeni zločinac Šešelj širi mržnju, a država ćuti

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je sramotno ćutanje države na provokacije koje svakodnevno izaziva stranka osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.
Saopštenja | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovedu zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbeARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook