Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

Novi Sad, 23. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine će, pored ostalih amandmana na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, predložiti i da Vojna akademija u Beogradu ponese ime Konstatina Koče Popovića.

LSV

Budući da Vojna akademija nema ime, predlažemo da se, ubuduće zove po legendarnom komandantu nekadašnje Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesnik Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma. Čoveku koji je pre sedamdseset godina bio na čelu Generalštaba JNA, a zatim i šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

Jedan od oslobilaca Beograda, pored ulice u tom gradu, svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i bude velika inspiracija generacijama budućih oficira.

Verujemo da nema razloga da se takav predlog odbije i očekujemo da će i druge institucije uskoro poneti imena brojnih heroja Drugog svetskog rata.

Isto tako, Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata poručila da je krajnje vreme i za uvođenje časa posvećenog antifašizmu, a narodna poslanica Olena Papuga će to i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje. 

Verujemo da bi to trebalo da učine i druge zemlje nekadašnje Jugoslavije, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da  uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli.

Istovremeno, trebalo bi i da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponude emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija.

Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakDogađaji | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje još dva poglavlja sa EU je velika i važna vest

Otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom Republika Srbija nastavlja svoj evropski put. I to je velika i važna vest, naglasio je predsednik Odbora za evropske integracije i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u vezi sa otvaranjem dva nova pregovaračka poglavlja sa EU.
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas na važnost poštovanja ljudskih prava. 
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava u Srbiji: bez vode za piće, knjiga i pravde

Sedamdeset godina nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Republika Srbija Dan ljudskih prava dočekuje kao zemlja koja ima još mnogo toga da uradi i ispravi. Diskriminacija i nasilje prema ženama, ili stigmatizacija osoba sa invaliditetom, samo su neki od brojnih pitanja kojima treba znatno intenzivnije da se posveti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook