Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

Novi Sad, 23. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine će, pored ostalih amandmana na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, predložiti i da Vojna akademija u Beogradu ponese ime Konstatina Koče Popovića.

LSV

Budući da Vojna akademija nema ime, predlažemo da se, ubuduće zove po legendarnom komandantu nekadašnje Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesnik Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma. Čoveku koji je pre sedamdseset godina bio na čelu Generalštaba JNA, a zatim i šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

Jedan od oslobilaca Beograda, pored ulice u tom gradu, svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i bude velika inspiracija generacijama budućih oficira.

Verujemo da nema razloga da se takav predlog odbije i očekujemo da će i druge institucije uskoro poneti imena brojnih heroja Drugog svetskog rata.

Isto tako, Liga socijaldemokrata Vojvodine je u nekoliko navrata poručila da je krajnje vreme i za uvođenje časa posvećenog antifašizmu, a narodna poslanica Olena Papuga će to i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje. 

Verujemo da bi to trebalo da učine i druge zemlje nekadašnje Jugoslavije, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da  uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli.

Istovremeno, trebalo bi i da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponude emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija.

Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook