Dan kada su narodi Vojvodine stvorili njenu autonomiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 30. 07. 2017. | Komentara: 0

Dan kada su narodi Vojvodine stvorili njenu autonomiju

Novi Sad, 30. jul 2017 - Danas i sutra su veliki i važni datumi u istoriji Vojvodine. Voljom svih njenih naroda, Vojvodina je 30. i 31. jula 1945 stvorila svoju autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije. I to je istorijska činjenica.

LSV

Autonomija Vojvodine je ponikla na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu, koji je danas sve više izložen pokušajima revizije kako bi autonomija bila degradirana, a vremenom i ukinuta, te nestale i sve njene specifičnosti.

Upravo da bi to sprečila, LSV je pre četiri godine insistirala i izborila se za to da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine ostane rečenica:

„Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“.

Odluke te Skupštine zatim je potvrdilo i najviše zakonodavno i predstavničko telo Jugoslavije.

Rečju, autonomija Vojvodine je pre 72 godine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti, jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije.

Istovremeno, u temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži.

Sve su to razlozi da se Vojvodini u predstojećoj promeni Ustava Republike Srbije vrati i garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila najrazvijeniji deo Srbije i jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook