Dan ljudskih prava pod senkom izostanka lustracije u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 10. 12. 2019. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava pod senkom izostanka lustracije u Srbiji

Novi Sad, 10. decembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nije zadovoljna nivoom poštovanja ljudskih prava u Republici Srbiji.

Država čini veoma malo da se u ovoj oblasti postigne pozitivan pomak.

LSV

Zakonodavni okvir je solidan, ali često ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Propisani mehanizmi zaštite ljudskih prava se nedovoljno odlučno koriste, pa Ustav i zakoni ne predstavlju kvalitetnu garanciju poštovanja prava.

Svakodnevica nam ukazuje na bezbroj primera diskriminacije i netolerancije. 

LSV je još 2000. godine predlagala lustraciju svih pojedinaca iz Miloševićevog režima, koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava građana, ali nije bilo hrabrosti i političke volje da se to uradi. Posledice toga osećamo i danas. 

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje je narodni poslanik. Na kanalima sa nacionalnom frekvencijom se nesmetnao šire verska i nacionalna mržnja. Desničarski fanatici prete građanima na skupovima koji se održavaju u javnim prostorima. Ranjive i manjinske grupe u našem društvu često su na udaru ekstremističkih grupa.

Pozicija žena u Srbiji i dalje nije na nivou moderne države, a podatak da je od 2010. do 2018. godine ubijena 281 žena je i više nego alarmantan. Veoma nizak procenat zaposlenosti osoba sa invaliditetom i neadekvatan sistem socijalne zaštite i dalje su ozbiljni problemi sa kojim se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Čini se da je stanje sada gore nego ranih dvehiljaditih godina!

Ništa bolja situacija nije ni u domenu poštovanja ekonomskih prava građana. Svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja prava na rad i pravedne uslove rada. Mnogi radnici rade u katastrofalnim uslovima, a za to dobijaju mizerno niske minimalce. Na svom radnom mestu su 2017. i 2018. godine poginula 92 radnika!

Navedeni podaci su samo kap u moru realnih problema u oblasti poštovanja ljudskih prava.

Srbija, nažalost, nema ministarstvo koje bi se bavilo pitanjima zaštite ljudskih prava. Ovo ministarstvo ne bi rešilo probleme, ali bi bio korak u dobrom pravcu.

Temelj rešavanja ovih pitanja mora biti u uspostavljanju vladavine prava i jačanju institucija koje se bave pitanjem ljudskih prava. 

Ljudska prava nisu „nužno zlo“, nego korpus zagarantovanih prava koja se u potpunosti moraju poštovati.
 

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook