Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 02. 12. 2018. | Komentara: 0

Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

Novi Sad, 02. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da nije dobro što se priča o decentralizaciji Srbije svela samo na najave povećanja ingerencija gradskih opština u Beogradu.

LSV

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je izmene Zakona o glavnom gradu, koje bi, uz promene gradskog Statuta, dovele do osnaživanja ingerencija prigradskih opština glavnog grada. Svaki prilog decentralizaciji je dobar, ali smatramo da je nedopustivo da se ne govori i problemima ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji.

Autonomija Vojvodine je osakaćena još u doba Slobodana Miloševića, ali i kasnije Vlade u Beogradu nisu imale sluha za vraćanje oduzetih pokrajinskih ingerencija.

Status gradova i opština u sistemu vlasti u Srbiji je nedopustiv.

Lokalne samouprave i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju u ukupnim javnim finansijama Srbije sa svega 9%. Sa druge strane, u Nemačkoj, Danskoj, Finskoj, pa čak i Hrvatskoj, taj procenat je između 35% i 50%.

U Srbiji je na sceni rigidna centralizacija, koja zanemaruje interese sredina izvan  glavnog grada države.

Na taj način se krši i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina, a kao članica Saveta Evrope je obavezna da je u potpunosti sprovodi.
LSV smatra da je potrebno pokrenuti ozbiljan proces ustavnih promena, koje će za posledicu imati stvaranje kvalitetnog i decentralizovanog sistema vlasti.

Bez novog ustava i pratećih zakona, ionako neefikasan politički sistem postajaće sve tromiji i nekvalitetniji.

Želimo državu u kojoj su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niš, Sandžak,te gradovi i opština u tim regionima, ravnopravni. Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar, nego efikasan, decentralizovani sistem sa mnogo više regionalnih i lokalnih centara.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook