Delegacija Pokrajinske vlade položila venac u Aušvicu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 26. 01. 2015. | Komentara: 0

Delegacija Pokrajinske vlade položila venac u Aušvicu

NOVI SAD – Delegacija Pokrajinske vlade predvođena potpredsednikom Miroslavom Vasinom i pokrajinskim sekretarom za kulturu i javno informisanje Slavišom Grujićem, prisustvovala je  obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta i 70 godina od oslobođenja najozloglašenijeg logora u istoriji, Aušvic-Birkenau. 

LSV

Ovom prilikom, delegacija Pokrajinske vlade odala je počast žrtvama stradalim tokom Drugog svetskog rata i obišla kompleks Muzeja Aušvic-Birkenau. Slaviša Grujić je tom prilikom izjavio da smatra da je u narednom periodu potrebno raditi na projektu obnavljanja paviljona posvećenom žrtvama sa naših prostora u Državnom muzeju Aušvic–Birkenau. On je podsetio da je od 1963. godine bivša Jugoslavija imala memorativni paviljon u Aušvicu, a da je danas taj paviljon prazan, jer je zatvoren tokom devedesetih godina. Projekat obnavljanja paviljona pokrenut je 2011. godine inicijativom tadašnjeg Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije koje je tada sazvalo konstitutivni sastanak svih bivših jugoslovenskih republika.
– Saradnjom Pokrajinske vlade, republičkih organa i jevrejskih organizacija treba završiti obnavljanje paviljona i na taj način doprineti negovanju kulture sećanja na sve žrtve sa naših prostora stradale u ovom strašnom periodu istorije čovečanstva – izjavio je Grujić, dodajući da je važno da sećanje na Aušvic bude deo kulturnog pamćenja kako se takve strahote ne bi nikad ponovile.
Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojenom 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. U samom Aušvicu stradalo je više od 1,1 miliona ljudi. Nakon invazije na Poljsku 1939. godine, nacisti su započeli genocid u Aušvicu, a 27. januara 1945. godine jedinice Crvene Armije oslobodile su ovaj najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata. Glavni program komemoracije na koji je pozvano oko 300 preživelih logoraša i delegacije 43 države održaće 27. januara ispred Zida mrtvih u Koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau.

(BILSV, 26. 01. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook