Demokratizacija škola put ka modernoj državi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 19. 02. 2017. | Komentara: 0

Demokratizacija škola put ka modernoj državi

Novi Sad, 19. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mora ozbiljno da shvati primedbe stručne javnosti na nacrt Zakona o osnovama sistema  obrazovanja i što pre krene u usaglašavanje teksta nacrta sa predstavnicima stručne javnosti.

LSV

Nacionalni prosvetni savet i sindikati jedinstveni su stava da je  nacrt zakona neusklađen sa važećom Strategijom razvoja obrazovanja 2020, evropskim propisima i svetskom praksom.

Posebno je loše što se nacrtom ovog zakona previđa  centralizacija školskog sistema i uspostavljaju snažne ingerencije Ministarstva prosvete, te se ukida stručna autonomija nastavnika i škola, a nejasan je i status Agencije za obrazovanje.

Nasuprot evropskim tendencijama koje idu u pravcu slabljenja uticaja centralnih vlasti u svim oblastima života, očito je da u Srbiji postoji intencija jačanja državnih vlasti.

LSV se snažno zalaže za demokratizaciju školskog sistema, time što će se ojačavati ingerencije škola, koje same najbolje znaju svoje potrebe i prioritete.
Ako Srbija želi da ima savremen obazovni sistem i da ide u korak sa modernim svetom, mora se insistirati na sekularizaciji škola, vraćanju na bazične principe nauke, skepsu, sumnju, kritičko mišljanje i protivljenje dogmama.

Nasuprot tome, danas u školama deca izučavaju veronauku, odnosno crkvenu dogmatiku, kojoj nije mesto u obrazovnom sistemu.

Sekularni karatker države Srbije oštro se narušio uvođenjem veronauke u škole i potrebno je poštovati slovo Ustava, koje jasno određuje svetovni ustroj Srbije.

Prisustvo veronauke u obrazovnom sistemu svoju protivtežu dobilo je u predmetu Građansko vaspitanje, koji nije dobio ozbiljno mesto u obrazovnom sistemu.
LSV i tu činjenicu vidi kao dokaz lutanja u našoj prosveti u kojoj se uspostavljeno sveopšte i protivustavno lutanje između svetovnog i duhovnog, nauke i crkvene dogmatike, modernog i mitološkog.

Ovom prilikom treba podsetiti i na stavove prethodnog ministra Verbića, koji je podržao inicijativu LSV da jezik društvene sredine postane obavezan izborni predmet.

LSV  insistira na ozbiljnijem pristupu rešavanju problema u prosveti, jer se od suštinskog značaja za Srbiju u Vojvodinu oslobađanje škola od svih stega i stvaranje preduslova za kvalitetan sistem obrazovanja.

Aleksandar Marton
potpredsednik Izvršnog odbora
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook