Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2019. | Komentara: 0

Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

Novi Sad, 19. jun 2019 - Od kako je u decembru 2018. godine istekao mandat prethodnom Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ne da nije izabran novi, nego do skoro nije pokrenuta procedura izbora novog od strane Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na pokretanju postupka kojim se posledično garantuje i kontrola rada institucija, kroz instituciju Poverenika i rad njegove kancelarije.

LSV

Na inicijativu preko 70 organizacija civilnog društva koji su predložili pokretanje ovog postupka, Odbor je odbio da razmatra predlog na sednici u novembru prošle godine, budući da je za njega glasalo svega pet od 13 članova Odbora. Preostali se nisu izjašnjavali ni za ni protiv, jednostavno - nisu glasali.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je važno podržati izbor kandidata ili kandidatkinje koji nije povezan, odnosno povezana sa političkim strankama. Neophodno je da kandidat ima relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja. Potrebno  je da to bude osoba sa integritetom neophodnim za obavljanje kontrole i nadzora rada drugih državnih organa.

Proces izbora Poverenika mora biti javan, otvoren za sve građane i građanke i organizacije, kao i da Odbor za kulturu i informisanje osigura fer uslove za takmičenje.

Jedan od važnih preduslova koji će Liga socijaldemokrata Vojvodine podržati kod kandidata, jeste iskustvo saradnje sa civilnim sektorom, što je znak vraćanja poverenja u politički sistem, kroz uključivanje građana i građanki. U cilju osnaživanja nezavisnih institucija, partijski interesi moraju pasti u drugi plan, zbog čega ćemo podržati ideju o izboru jednog kandidata u izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Sekretarka Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki
Saopštenja | Subota, 06. 06. 2020. | Komentara: 0

Nenad Čanak podsetio na heroje pobede nad nacizmom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak uputio je danas telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih država, Velike Britanije i Kanade u Srbiji u kojem je podsetio na herojske dane juna 1944. godine kada su se savezničke snage iskrcale u Normandiji i započele konačanu bitku za pobedu nad nacizmom.
Odbori LSV | Subota, 06. 06. 2020. | Komentara: 0

Pre 251 godinu naš grad je dobio Senat i Sud. 2020. Čedomir Janjić dobija crveni karton

Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine podsećaju zrenjaninsku vlast da je istorija grada počela i pre njihovog dolaska na vlast.
Saopštenja | Subota, 06. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Naša politika je manifest potreba i nade običnih, pristojnih ljudi

Bojan Đurić, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Požarevcu da je politika UDS svojevrstan manifest običnog, pristojnog i poštenog sveta, građanina Srbije koji je za demokratske, evropske i građanske vrednosti u srpskoj politici. UDS će biti predstavnik politike koja i sluša i čuje ljude, a ne tretira ih kao brojeve u politici i na izborima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook