Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2019. | Komentara: 0

Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

Novi Sad, 19. jun 2019 - Od kako je u decembru 2018. godine istekao mandat prethodnom Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ne da nije izabran novi, nego do skoro nije pokrenuta procedura izbora novog od strane Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na pokretanju postupka kojim se posledično garantuje i kontrola rada institucija, kroz instituciju Poverenika i rad njegove kancelarije.

LSV

Na inicijativu preko 70 organizacija civilnog društva koji su predložili pokretanje ovog postupka, Odbor je odbio da razmatra predlog na sednici u novembru prošle godine, budući da je za njega glasalo svega pet od 13 članova Odbora. Preostali se nisu izjašnjavali ni za ni protiv, jednostavno - nisu glasali.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je važno podržati izbor kandidata ili kandidatkinje koji nije povezan, odnosno povezana sa političkim strankama. Neophodno je da kandidat ima relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja. Potrebno  je da to bude osoba sa integritetom neophodnim za obavljanje kontrole i nadzora rada drugih državnih organa.

Proces izbora Poverenika mora biti javan, otvoren za sve građane i građanke i organizacije, kao i da Odbor za kulturu i informisanje osigura fer uslove za takmičenje.

Jedan od važnih preduslova koji će Liga socijaldemokrata Vojvodine podržati kod kandidata, jeste iskustvo saradnje sa civilnim sektorom, što je znak vraćanja poverenja u politički sistem, kroz uključivanje građana i građanki. U cilju osnaživanja nezavisnih institucija, partijski interesi moraju pasti u drugi plan, zbog čega ćemo podržati ideju o izboru jednog kandidata u izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Sekretarka Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2019. | Komentara: 0

Zaboravite tim za spas sela, rešenje je u prestanku centralizacije i beogradizacije

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa neozbiljnim pristupom rešavanju problema seoskih sredina. Pre tri meseca je formiran Nacionalni tim za preporod sela. Dirigentska palica ovog tima predata je ministru zaduženom za regionalni razvoj Milanu Krkobabiću. LSV je i ranije isticala da u radu ministra Krkobabića nema ni regiona ni razvoja, a jasno je da nema ni sela. 
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2019. | Komentara: 0

Nekada nerazvijene zemlje šalju rakete na mesec, a mi se bavimo identitetskim pismom

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se posveti osnaživanju jezičke kulture i potiskivanju jezika mržnje i anticivilizacijskog narativa, koji je veoma prisutan u našim medijima, ali i celokupnom društvu.
Saopštenja | Četvrtak, 12. 09. 2019. | Komentara: 0

Bugari i Mađari još ne znaju hoće li graditi Turski tok, a mi već gradimo vezni gasovod

U Srbiji je u punom zamahu izgradnja gasovoda koji treba da bude ogranak gasovoda Turski tok. On bi od Rusije, preko Crnog mora, Turske i Bugarske snabdevao našu zemlju, a potom i Mađarsku i Austriju prirodnim gasom. U tu svrhu je počela izgradnja gasovoda dužine oko 400 km od Bugarske granice pa do Gospođinaca.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook