Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2019. | Komentara: 0

Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

Novi Sad, 19. jun 2019 - Od kako je u decembru 2018. godine istekao mandat prethodnom Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ne da nije izabran novi, nego do skoro nije pokrenuta procedura izbora novog od strane Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na pokretanju postupka kojim se posledično garantuje i kontrola rada institucija, kroz instituciju Poverenika i rad njegove kancelarije.

LSV

Na inicijativu preko 70 organizacija civilnog društva koji su predložili pokretanje ovog postupka, Odbor je odbio da razmatra predlog na sednici u novembru prošle godine, budući da je za njega glasalo svega pet od 13 članova Odbora. Preostali se nisu izjašnjavali ni za ni protiv, jednostavno - nisu glasali.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je važno podržati izbor kandidata ili kandidatkinje koji nije povezan, odnosno povezana sa političkim strankama. Neophodno je da kandidat ima relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja. Potrebno  je da to bude osoba sa integritetom neophodnim za obavljanje kontrole i nadzora rada drugih državnih organa.

Proces izbora Poverenika mora biti javan, otvoren za sve građane i građanke i organizacije, kao i da Odbor za kulturu i informisanje osigura fer uslove za takmičenje.

Jedan od važnih preduslova koji će Liga socijaldemokrata Vojvodine podržati kod kandidata, jeste iskustvo saradnje sa civilnim sektorom, što je znak vraćanja poverenja u politički sistem, kroz uključivanje građana i građanki. U cilju osnaživanja nezavisnih institucija, partijski interesi moraju pasti u drugi plan, zbog čega ćemo podržati ideju o izboru jednog kandidata u izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Sekretarka Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki
Govori | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će crnogorski postati službeni jezik?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjem zasedanju skupštine Srbije pitala ministra državne i lokalne samouprave Branka Ružića kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi Zakonom propisani uslovi.
Saopštenja | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Zašto vlast ne reaguje na Šešeljev govor mržnje?

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje najnoviji neprimereni istup osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja.
Odbori LSV | Ponedeljak, 15. 07. 2019. | Komentara: 0

Umesto da proradi, fabrika još u izgradnji i menja hemikalije za prečišćavanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom najoštrije osuđuje neodgovornost predstavnika zrenjaninske vlasti prema interesima svih Zrenjaninaca time što ih i dalje dovodi u zabludu u vezi sa obezbeđivanjem zdrave pijaće vode.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook