Devedesete se vraćaju zbog izostanka lustracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 06. 2018. | Komentara: 0

Devedesete se vraćaju zbog izostanka lustracije

Novi Sad, 11. jun 2018 - Pre pet godina, 11.juna 2013. godine, istekao je Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je upozoravala na to da će se, ukoliko zakon zastari, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Govorili smo da je lustracija važna za to da se Srbija konačno suoči sa prošlošću da bi mogla da gradi budućnost i da je upravo ona važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo i borbi protiv svakog nasilja.

Uprkos svim apelima Lige socijaldemokrata Vojvodine, našoj kampanji i pozivima nije bilo političke volje ni da se taj zakon sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi.

Upravo izostanak lustracije je omogućio da se u politički život Srbije nakon kratkog predaha vrate akteri mračnih devedesetih godina prošlog veka.

Ti ljudi danas nastavljaju politiku Slobodana Miloševića i planiraju da mu podignu spomenik, narušavaju odnose sa susedima, štete ugledu vojske, uznemiravaju građane u Hrtkovcima, prekrajaju istoriju, rehabilituju izdajnike, veličaju ratne zločince, pravdaju ubice premijera, uvode nasilje kao deo svakodnevice, koriste jezik mržnje i podela na “patriote” koji misle kao oni i “izdajnike” koji misle drugačije.

I slobodno može reći da je izostanak lustracije i povratak devedesetih uticao na odlazak mnogih iz ove zemlje i na biračku apatiju onih koji ovde ostaju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je i danas uverena u to da je lustracija važan preduslov za trajne i kvalitetne promene u ovoj zemlji. I da za nju nije kasno.

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, sa jednom jedinom izmenom – bez roka važenja, može se naći vrlo brzo u skupštinskoj proceduri. Pod uslovom da to konačno bude inicijativa više stranaka, a ne samo LSV.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak



Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dok je LSV Vojvođana, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Dušan Bajatović je svojom izjavom za Večernje novosti, u finišu kampanje, potvrdio da je cilj koalicije na vlasti i posle 33 godine isti - ukidanje AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Samo Vojvođani mogu da obezbede dobar život u Vojvodini

Nakon desetine mesta u kojima su prezentovali program „Na ravne časti“, Vojvođani su u Žablju i na završnom skupu u Novom Sadu pozvali građane da u nedelju izađu na izbore i glasaju za listu broj 13 - Vojvođani



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook