Diskriminacija dece po rođenju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 01. 2019. | Komentara: 0

Diskriminacija dece po rođenju

Novi Sad, 5. januar 2019 – Da se Republika Srbija kroz svoje lokalne samouprave različito odnosi prema novorođenoj deci, pokazuju postupci u porodilištima prethodnih dana. Predsednik je obišao porodilišta u kojima su se rodile prve bebe u 2019. godini, dok je gradonačelnik Beograda podelio vaučere finansijske pomoći od sponzora. Istakao je i koliko iznose naknade koje dobijaju majke za svako prvorođeno dete – 10.000 dinara, dok isti iznos dobija porodilja za svako rođeno dete. Socijalno ugrožene porodice dobijaju po 25.000 dinara, treće dete dobija 30.000 dinara, a od ove godine Beograd je opredelio i 50.000 dinara za rođenje blizanaca. Dve devojčice rođene u prvim sekundama su dobile po 150.000 dinara, a dečak rođen na početku 2019. godine, dobio je 300.000 dinara.

LSV

U Novom Sadu je prvorođena beba dobila 200.000 dinara, dok su sve ostale bebe rođene u novogodišnjoj noći dobile po 50.000 dinara. Sa druge strane, po navodima medija, prvorođena beba u Leskovcu je dobila tek 20.000 dinara, što zabrinjava – jer šalje poruku da je ta beba „manje vredna“ ili je lokalna samouprava „manje sposobna“ da obezbedi veću količinu novca.

Potezi predstavnika lokalnih samouprava predstavljaju lošu nameru da još više isprazne manja mesta u Vojvodini i Srbiji i ovim postupcima pokažu kako je najbolje bebu roditi u većim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad. Sve ovo je posledica nejednakog razvoja gradova i opština, odnosno centralizacije. Na štetu malih sredina, veći urbani centri sa respektabilnim finansijskim sredstvima rastu. Ipak, Beograd kao milionski grad već četvrti put za 12 meseci dobija inekcije iz Vladinih budžetskih rezervi. Zašto ta sredstva nisu otišla manje razvijenim lokalnim samoupravama?  

Liga socijaldemokrata Vojvodine apeluje da se oblici finansijske pomoći dele racionalno i ravnomerno, kao i da se uslovi za stvaranje porodice poboljšaju tako da olakšaju majkama izbor u kom će porodilištu roditi svoju bebu.
 

Narodna poslanica i
članica Odbora za prava deteta
Nada Lazić

 




Odbori LSV | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski LSV-Vojvođani kontroliše broj upisanih birača u gradu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas Gradskoj upravi zahtev kojim se traži informacija o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina, koji su upisani u birački spisak.
Odbori LSV | Subota, 20. 01. 2024. | Komentara: 0

SNS vlast nije sposobna da reši problem vode u Zrenjaninu!

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podsetili su danas na dvadeset godina od zabrane upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu.
Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook