Do kada će lokalna bezbednost biti policijska stvar?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 15. 01. 2020. | Komentara: 0

Do kada će lokalna bezbednost biti policijska stvar?

Novi Sad, 15. januar 2020 - Prvi dani u ovoj godini na području somborske opštine ne obećavaju mir i bezbednost njenih građana, jer su se u kratkom vremenskom razmaku dogodila dva ubistva u kojima je nepoznati muškarac u Somboru na ulici nožem usmrtio dvadesetosmogodišnjeg mladića, dok je u drugom slučaju u Karavukovu uhapšen muškarac koji je vatrenim oružjem usmrtio bivšu suprugu. 

LSV

Istovremeno, javnost je dodatno uznemirio vandalizam NN učinioca/laca  koji su sistematično precrtavali, odnosno cepali folije sa mađarskim nazivima na saobraćajnim tablama somobrskih sela. Oštećeni su saobraćajni znaci sa nazivima sela: Svetozar Miletić (Nemesmilitics), Čonoplja (Csonoplya), Aleksa Šantić (Sári), Kljajićevo (Kerény) i sela Kruščić (Veprðd) u opštini Kula, na čije kriminalno delovanje, kako piše Sabad Mađar So (Szabad Magyar Szo) sedam dana niko nije reagovao iako se radi o krivičnim delima Povreda prava upotrebe jezika i pisma iz člana 129. i Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana  317 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje ove delikte i traži da se učinioci ovih krivičnih dela što pre identifikuju i primereno kazne, ukazujući pritom da je lokalnu bezbednosnu politiku moguće pravilno kreirati samo ako se razumeju potrebe građana, odnosno jedino ako predstavnici lokalnih samouprava u saradnji sa ostalim ustanovama mogu da deluju preventivno i time unaprede bezbednost na lokalu, što sada zbog centralnog uređenja MUP-a Republike Srbije i odsustva brige za lokalnu samoupravu nije moguće.  

Građani i građanke Srbije ne žele da se njihova bezbednost bazira na statističkim pokazateljima o učinjenim krivičnim delima i prekršajima koje evidentiraju policija i tužilaštvo, čiji učinioci najčešće ostaju neotkriveni i/ili nekažnjeni. Oni ne žele da vide policiju kao visokocentralizovanu vladinu instituciju koja je zadužena isključivo za represivno sprovođenje zakona i u kojoj nema naglašene odgovornosti pojedinaca. 

Oni žele da je vide kao deo javnosti.

U tom kontekstu Liga socijaldemokrata Vojvodine i dalje će insistirati na izmenama i dopunama Zakona o policiji kako bi konačno iz vremena 90-ih došlo do njene depolitizacije, decentralizacije, demilitarizacije, dekriminalizacije i vraćanje poverenja kroz uspostavljanje Direktorata policije za područje AP Vojvodine u kojem će policija na lokalnom nivou na neposredan način sa građanima i građankama rešavati probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju u mestu u kom žive.    

Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Velimir Kovačević




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook