Do sada smo se složili i zato funkcionišemo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 04. 04. 2014. | Komentara: 0

Do sada smo se složili i zato funkcionišemo

NOVI SAD - Mora da bude moguće jačati vojvođanske institucije zato što je autonomija Vojvodine jedna od stubova demokratičnosti Republike Srbije i ona će tako pokazati koliko Srbija ide u pravcu evropskih integracija, izjavio je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

Pred izbore su svi autonomaši, a posle...

Gostujući u emisiji „Politbiro“, on je naveo da je veliki problem Ustav Republike Srbije i ponovio da je, dok je bio predsednik Skupštine AP Vojvodine pozvao građane 2006. godine da bojkotuju ustavni referendum, zato što je i tada bilo jasno da je Ustav prevara, da je on loš i da će se na mnogo načina negativno odraziti i prema autonomiji Vojvodine i prema životnom standardu građanki i građana Vojvodine. Kako je naglasio, dokle god je taj loš Ustav na snazi, neće biti moguće imati spektakularne pomake i neće biti moguće napraviti neki rezultat u cilju izgradnje jakih vojvođanskih institucija.

- Suština celog problema je u tome što mi imamo veliki ideološki problem koji nikada u Srbiji nije rešen, a to je da li Vojvodina treba da bude autonomna ili ne treba uopšte da postoji. I ako treba da bude autonomna, u kom nivou ona treba da bude autonomna. Odgovor na to pitanje nije dao ni Ustav iz 1990. godine, ni Ustav iz 2006. godine. I zbog toga što imamo s jedne strane ljude kao što sam ja i kao što su ligašice i ligaši koji veruju da Vojvodina mora da ima mnogo veći nivo autonomije od onoga što je danas, a imamo i ljude koji se zalažu za potpuno ukidanje autonomije, bez postizanja nekog političkog konsenzusa kako Vojvodina u okviru Srbije treba da izgleda i koje nadležnosti treba da ima, mi ćemo stalno imati s jedne strane pokušaje da se u ovom lošem okviru napravi neki rezultat i ojačaju vojvođanske institucije, a s druge strane rušenje tih vojvođanskih institucija – kazao je Kostreš.

On je naglasio i da sve vlade AP Vojvodine od puča 1988. godine nisu dale dovoljno dobar rezultat i nisu se potrudile da se, u saradnji sa republičkom administracijom, vojvođanska autonomija definiše.

- Kad idemo na izbore onda su svi autonomaši i svi se zalažu za vojvođansku samosvojnost. Kako se izbori završe, onda se pokušava napraviti neki dogovor sa beogradskim parijama i partijskim centralama i onda se iz toga pokušava napraviti neki odnos koji neće u velikoj meri nervirati vlastodršce u Beogradu. LSV 25 godina jasno i glasno govori koji su naši ciljevi. Svesni smo da sa ovom podrškom biračima ne možemo da sprovedeno 100 posto našeg programa. Politika je veština mogućeg, pokušavamo da postignemo što bolji rezultat. Ali ono što nas ohrabruje je da iz izbora u izbore LSV dobija sve veću podršku i ja se nadam da ćemo biti u prilici da mi o tome odlučujemo – ocenio je zamenik predsednika LSV.

Nov ustav jedino rešenje za Vojvodinu

Bojan Kostreš je naglasio da je odluka Ustavnog suda Srbije o Statutu APV vrlo diskutabilna i politikantska, ali da se ona mora sprovesti. Naglasio je da će se LSV potruditi da bude konstruktivna i da će uložiti što više energije kako bi taj Statut bio prihvatljiv i za Ligu.

- Ukoliko postignemo taj tip saglasnosti, mi ćemo, naravno, taj Statut i podržati, iako smo svesni da je on loš i da ne može da bude dobar za Vojvodinu, iako smo svesni da je jedino rešenje za Vojvodinu pisanje novog ustava u kojem će Vojvodina imati garantovanu autonomiju u skladu sa evropskim standardima – ukazao je on, dodavši da ne zna da li će ova republička vlada napraviti korak napred po tom pitanju, ali da će to vreme pokazati.

- Ukoliko se to desi, mi ćemo to, naravno, i podržati. A ligašice i ligaši ne traže ništa drugo osim onog što su evropski standardi. I ako želimo da idemo u Evropu mi se toga moramo podržavati. I ono što je naš najjači argument jesu naše reči 2006. godine kada smo pozivali na bojkot ustavnog referenduma, kada smo govorili da je Ustav neevropski, da će morati da se menja kada Srbija krene u EU i da će položaj Vojvodine stati neodrživ. Žao mi je što nas tada nisu podržali – istakao je Kostreš.

Prvo prioriteti, pa onda rekonstrukcija

O mogućnosti vanrednih pokrajinskih izbora ili rekonstrukciji Vlade AP Vojvodine, zamenik predsednika LSV je rekao da se Liga zalaže za razgovor unutar koalicione većine, da se prepoznaju okolnosti u kojima se nalazimo, da se razgovara o programu koji će biti sprovođen u naredne dve godine i da, ukoliko se o tome postigne dogovor, da se nakon toga otvori pitanje moguće rekonstrukcije pokrajinske administracije. Konstatovao je da su međuljudski odnosi u vladajućoj koaliciji na veoma niskom nivou, ali je dodao da smatra da bi do razgovora moglo doći u narednih mesec dana. Kako je rekao, LSV će inicirati te sastanke ako se predsednik Vlade APV ne seti da ih zakaže, i ako predsednik Skupštine AP Vojvodine to isto ne učini, iako, kako kaže, to nije do njega.

- Mislim da treba da razgovaramo, treba da sednemo za jedan sto i da vidimo koji su dalji potezi, a ne da se krijemo kao neki što se danas kriju kao miševi po rupama i čekaju da ovo prođe. Ovo neće proći. Na izborima je bila vrlo jasna poruka Vojvođanki i Vojvođana da nešto mora da se promeni. Ajde da vidimo šta je to što treba da se promeni i ajde da vidimo kako to možemo da uradimo – napomenuo je zamenik predsednika LSV i dodao da je rekonstrukcija predlog koji može da se dogodi, ali i ne mora.

Kostreš je dodao da je SNS na prethodnim republičkim izborima dobio veliki broj glasova, ali da oni nisu ti koji mogu da postavljaju uslove. Kako je rekao, taj rezultat su postigli da bi Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade Srbije, a ne da bi Vlada Vojvodine pala ili da bi neko od njih bio predsednik Vlade Vojvodine. Na konstataciju novinarke da je on rekao da Bojan Pajtić ne može postavljati uslov i da nije realnost, Kostreš je istakao da je to rekao kada je LSV opet preko medija bila obaveštena o tome šta koalicioni partneri razmišljaju. Kako je rekao, Liga očekuje da se sedne sa koalicionim partnerima i da se razgovara.

Naglasio je da u u ovom momentu ne postoji osoba u čijim je rukama raspisivanje izbora, istakavši da je to u rukama dogovora tri partnera koji vladaju Vojvodinom danas - u rukama dogovora Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemorata Vojvodine.

- Do sada smo se složili i zato funkcionišemo. Ono oko čega treba da razgovaramo, one tačke koje su važne jesu Statut, jesu naš odnos prema republičkoj administraciji i prioritete koje želimo da postavimo, način na koji te prioritete želimo da sprovedemo, šta je ono što je za nas važno da se uradi u Vojvodini u naredne dve godine. Ako se oko toga dogovorimo, ne vidim razlog zašto ne bismo funkcionisali. Moramo popraviti te međuljudske odnose, moramo pojačati komunikaciju – naglasio je Kostreš.

Liga ne ulazi u vlast radi vlasti,
već da sprovodi svoj program


Odgovarajući na pitanje da li bi tu proceduru nešto poremetilo ako LSV dobije poziv od Aleksandra Vučića da uđe u Vladu, Bojan Kostreš je rekao da tu postoji puno „ako“.

- Prvo Aleksandar Vučić mora formalno da postane mandatar, što će gotovo sigurno biti, pa onda da izađe sa svojim programom, pa da nas pozove, pa da mi prihvatimo njegov program, pa da eventualno razgovaramo o našem ulasku u vladu, pa da onda razgovaramo o nekim drugim stvarima. Čak i ako se tih mnogo „ako“ dese, ne vidim jasnu korelaciju između komunikacije na republici i komunikacije na pokrajini, sa različitim koalicionim partnerima – ukazao je on.

Na konstataciju da SNS traže izbore u Vojvodini, Kostreš je istakao da je DS u vlasti sa SNS u Pančevu, da je SVM u vlasti sa naprednjacima u Subotici, a da Liga nigde ne deli vlast sa naprednjacima, pa je upitao da li to znači da DS, SVM i SNS treba u Skupštini Vojvodine da prave većinu. Ukazao je da se Liga fokusirala na svoj program i na interese građanki i građana Vojvodine koje ona zastupa. Kako je rekao, Liga je spremna još od Kongresa 2012. godine da razgovara sa svima onima koji mogu da sprovedu barem delom onaj program za koji se LSV zalaže, naglasivši da su ipak na prvom mestu koalicioni partneri sa kojima Liga već 14 godina preuzima odgovornost za Vojvodinu.

- Liga neće ući u vlast da bi bila u vlasti i neće ostajati u vlasti da bi ostala u njoj. Nismo ostali u vlasti ni u Subotici, ni u Kikindi, ni u Zrenjaninu, Pančevu, ni u Novom Sadu, niti u jednom gradu, a mogli smo. Mi smo spremni da uđemo u vlast da bi imali alate kojima ćemo moći da sprovodimo program i ono u šta mi verujemo – ukazao je Bojan Kostreš.

Politički razlog zabrane ulaska u Rusiju

Govoreći o zabrani ulaska u Rusiju koju je nedavno dobio, Kostreš je rekao da mu ni danas nije jasno zašto se to desilo. Dodao je da njegovi pravni zastupnici i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije pokušavaju da dobiju odgovor na to pitanje.

- Ako sam napravio bilo kakav prekršaj, što mislim da je nemoguće jer nisam bio sam i onda je još nekoliko ljudi napravilo isti taj prekršaj, ja se izvinjavam. Naravno da mi nije bila namera da kršim zakone zemlje koja mi je domaćin. S druge strane, ja mislim da je takvu odluku isprovociralo moje političko delovanje. Nisam prihvatio direktan zahtev predstavnika ruskog ministarstva spoljnih poslova da glasam onako kako ruska delegacija to traži, nego sam glasao onako kako ja verujem i kako su glasali evropski partneri – rekao je Kostreš i dodao da je moguće da je Ruse isprovocirao njegov dosadašnji rad i da je u pitanju politički razlog zabrane.

- Ja nisam protivnik Rusije već se borim za interese Vojvodine i Republike Srbije. Ne vidim da je pljačka naših resursa nešto o čemu treba da se ćuti. Dakle, mislim da je to pravi razlog, da se  formalno pravno pronašla neka začkoljica po kojoj mi je ulazak  do 2017. godine zabranjen – zaključio je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

(BILSV, 04.04.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook