Bešlin: Srbija Vojvodinu tretira kao ratni plen

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 30. 11. 2018. | Komentara: 0

Bešlin: Srbija Vojvodinu tretira kao ratni plen

NOVI SAD - Istoričar dr Milivoj Bešlin ocenio je da je današnja Vojvodina ostatak ostataka nekadašnje Jugoslavije, jedini koji je ostao uz Srbiju, a koja ga tretira kao „ratni dobitak ili ratni plen“.

LSV

- Srpski nacionalizam postavio je dinamit u temelje Jugosolavije, jer je pitanje granica postavio kao prioritet. Zbog toga se u Srbiji i svako otvaranje pitanja vojvođanske autonomije vidi samo kao pitanje granica - rekao je Bešlin na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Tribina „Sretan vam dan Republike, (ili) plači Vojvodino!“ održanoj sinoć u Novom Sadu povodom 75. godišnjice Drugog zasedanje AVNOJ-a kada su na principima antifašizma udareni federativni temelji Druge Jugoslavije, ali i 100. godišnjice takozvanog prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Bešlin je istakao da je aktuelna pokrajinska vlast po karakteru anti-antifašistička, navodeći da se to manifestuje i kroz pokušaj revizije istorije i brisanja iz prošlosti datuma kao što je 31. jul 1945. godine kada je Vojvodina po drugi put glasala o priključenju Srbiji, i kada se konstituisala aktuelna Vojvodina kao autonomna pokrajina, i kada je proglašen pravni diskontinuitet sa prethodnim sistemom. On je rekao da je Vojvodina odmah po donošenju odluke o priključenju Srbiji 1918. godine politički ponižena, jer je centralna vlast ukinula njenu narodnu upravu, te da je po istom principu i 1988. godine „uličnim nasiljem naterana da se odrekne svojih nadležnosti“.

- Posle priključenja 1918. usledila je besprizorna pljačka Vojvodine, koju je Srbija tretirala kao ratni plen. Njenim građanima nametnuta su ogromna poreska opterećenja, što je izazvalo ogromno razočarenje Vojvođana - naveo je on.

Bešlin je kazao da je poražavajuće što na Novosadskom univerzitetu postoji zavera ćutanja o tome kako su predstavnici pokrajinske vlasti „na najbestijalniji način“ vršili pritisak na dekane fakulteta i druge zvaničnike Univerziteta da se pojave na proslavi takozvanog prisajedinjenja održanoj pre nekoliko dana.

- Taj pritisak na Univerzitet i to beskičmen ćutanje Univerziteta o tome je poražavajuće - istakao je.

On je ocenio da je „politički sistem u Vojvodini danas slomljen“, ali da ideja vojvođanske autonomije, ipak, i dalje postoji, te da bi to pitanje trebalo otvarati kroz kulturu i univerzitet, kako bi u narednom periodu ta ideja mogla da dobije i političku artikualciju.

(SZILSV, 30.11.2018)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook